UA-38228392-1

Het Zweedse ministerie van Defensie roept haar militairen op extra waakzaam te zijn op Russische spionnen. Volgens het ministerie zijn er een aantal incidenten in Zweden geweest waarbij militairen worden bespioneerd en zelfs benaderd door Russen met vragen over hun eenheid en werkzaamheden. Een NAVO-functionaris op oefening zou zelfs zijn geïntimideerd, meldt de Zweedse omroep SVT.

Volgens Mikael Frisell, hoofd van de Noordelijke Zweedse militaire regio, krijgt hij elke week rapporten van spionage-activiteiten. Daarbij zijn meldingen van een auto met antennes die bij oefeningen rijdt, een Russisch vliegtuig dat zonder toestemming op een Zweeds vliegveldje landde en individuen die militairen benaderen.

‘NAVO-functioneris geïntimideerd met familiefoto’
Volgens het Zweedse TV-kanaal SVT is er zelfs sprake geweest van intimidatie van een NAVO-functionaris door een Russisch persoon. De functionaris, die bij een oefening in Zweden betrokken zou zijn, kreeg in een kroeg foto’s van zijn familie te zien en werd daarna om gegevens over de oefening gevraagd. Het Zweedse Ministerie zegt het incident te kennen maar geeft er verder geen commentaar op.

Gotland
Op het eiland Gotland in de Baltische Zee heeft Zweden sinds een aantal jaren weer militairen gehuisvest. Het eiland geldt als een strategisch punt in de Zee, waar Rusland en de NAVO veelvuldig varen en vliegen. De recente spanningen tussen Rusland en het Westen waren voor Zweden reden om weer militairen te plaatsen op Gotland.

Sinds twee weken heeft Zweden nu permanent militairen gestationeerd, wegens een niet openbaar gemaakt dreiging. Zweedse media maken melding van plotselinge Russische interesse op het eiland. Volgens militairen zouden er opvallend veel Russische toeristen zijn die hen benaderen met vragen over hun eenheid en wat ze op het eiland doen.

NAVO
Zweden is geen NAVO-lid, maar er is sinds de Russische annexatie van de Krim regelmatig gehint op een lidmaatschap. Ook al heeft de overheid aangegeven dat dit geen optie is op de korte termijn, heeft Rusland via diplomatieke kanalen al wel aangegeven dat dit grote consequenties zou hebben in de Zweeds-Russische betrekkingen.

Duikboot
Het is niet de eerste keer dat Rusland zich militair laat zien bij Zweden. Al verscheidene malen hebben Russische gevechtsvliegtuigen aanvalssimulaties op Zweedse eilanden gedaan, waaronder zelfs een nucleaire variant.

Twee jaar geleden was Zweden wekenlang in de ban van een mysterieuze duikboot die in Zweedse wateren was gefotografeerd. Van de duikboot werd communicatie onderschept, vermoedelijk richting het Russische Kaliningrad. Van de duikboot is echter geen enkel spoor meer aangetroffen.

Hij was tot voor kort directeur van een dierentuin in Odessa, maar nu is hij de meest gevreesde dronepiloot van Oekraïne: Yuriy. In het weekend vloog hij voor de hobby met modelvliegtuigjes. Toen de oorlog in Oost-Oekraïne uitbrak bleek het slecht uitgeruste Oekraïense leger de strijd met de separatisten moeilijk aan te kunnen en dus diende Yuriy zich aan als vrijwilliger.

Die aanmelding was welkom, zo blijkt. Yuriy is nu één van de meest gevreesde vrijwilligers van Oekraïne. Als zijn vliegtuigjes boven de stellingen in Oost-Oekraïne vliegen, zweten de rebellen. Want het is de voorbode van een artilleriebarrage. Zie hier beelden die Yuriy recent boven het vliegveld van Donetsk heeft gemaakt.

De aanmelding van Yuriy staat niet op zich. Veel Oekraïners proberen via allerlei wegen het leger te helpen in de strijd tegen de Oost-Oekraïensers die vechten voor aansluiting met Rusland. Het leger is slecht uitgerust en heeft de grootste moeite om troepen aan het front te ondersteunen. Zonder hulp van vrijwilligers is het militaire apparaat machteloos. Zie hieronder een reportage van de NAVO, die de ‘dronespecialist’ en vrijwilligersorganisaties volgt.

 

 

Het moet afgelopen zaterdag een angstaanjagende ochtend zijn geweest in het door Oekraïense troepen gecontroleerde Mariupol. Terwijl raketten in de plaats neerregenen, huilt het luchtalarm met lange halen boven de woonwijken. De plotselinge aanval kost aan twintig burgers het leven. Vijfenzeventig mensen raken gewond. De OVSE, die een team in Mariupol heeft, komt tot de conclusie dat de raketten uit rebellengebied komen.

Extreem zware aanval
Het team van de ‘Special Monitoring Mission’ die zelf in Mariupol gestationeerd is hoorde de raketten zelf vanuit noordoostelijke richting binnenkomen. Volgen de waarnemers ging het om een extreme zware aanval die circa 35 seconden duurde. Het gros van de projectielen kwam neer in de omgeving van Olimpiiska Street, vierhonderd meter van een Oekraïense legerpost. Dat blijkt uit een rapportage van de OVSE.

Grad- en Uruganraketten
Volgens de OVSE zijn er zeventien projectielen geteld in de stad, maar moeten het op basis van hun waarneming zeker meer zijn geweest. Op basis van de aangetroffen scherven concluderen de waarnemers dat de raketten afkomstig zijn van Grad- en Urugan-lanceerinstallaties. Uit de inslaganalyse blijkt dat deze in de omgeving van Oktyabr en Zaichenko moesten staan. Deze plaatsen worden gecontroleerd door de ‘Donetsk People’s Republic’.

Spoedzitting
Maandag komen de vertegenwoordigde landen binnen de OVSE samen in Wenen, waar een spoedzitting is ingelast over de aanval in Mariupol. In Europa is grote woede ontstaan over de aanval die zoveel onschuldige levens heeft gekost. Men vreest dat voor een nieuwe golf van geweld in het oosten van Oekraïene. Het conflict heeft tot nu toe al aan bijna vijfduizend mensen het leven gekost.

‘Amerikaan’ in Mariupol
Hieronder twee video’s van de aftermath in Mariupol. De eerste is vlak na de aanslagen, waar het luchtalarm boven Mariupol is te horen. De tweede is in het gebied waar de raketten neerkwamen. Opvallend daarbij is de man die halverwege is te zien en met een Amerikaans accent vraagt om de camera niet op hem te richten. Het is onduidelijk wie de man is en wat hij daar doet.

Load More ...

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter