UA-38228392-1

Het gooien van vuurwerk naar agenten kan leiden tot vervolging wegens zware mishandeling tot zelfs poging tot doodslag. Daarvoor waarschuwt de politie op social media. De politie is momenteel in een aantal regio’s met extra teams druk met het afhandelen van meldingen wegens vuurwerkoverlast.

Uit cijfers blijkt dat er jaarlijks vele tientallen incidenten zijn waarbij mensen zich met geweld keren tegen de politie. De politie waarschuwt bezitters van vuurwerk bij voorbaat dat er geen halve maatregelen worden genomen als agenten dit jaar met vuurwerk worden belaagd.

Veel meldingen van vuurwerkoverlast

De politie heeft rond de jaarwisseling de handen vol aan meldingen van vuurwerkoverlast. Daarbij gaat het lang niet altijd om regulier vuurwerk, maar ook zware illegale knallers. Die zijn inmiddels zelfs zo zwaar, dat de politie in beslag genomen vuurwerk niet langer wil vervoeren uit het oogpunt van veiligheid voor de agenten. Als agenten verhaal komen halen bij een incident blijkt dat er soms ook zwaar vuurwerk naar agenten wordt gegooid. Daders kunnen dan rekenen op driemaal zulke hoge straffen en snelle strafvervolging.

Daling incidenten

Afgelopen jaar daalde het aantal incidenten tegen hulpverleners en agenten licht, blijkt uit een analyse van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In 2016 werden er 71 incidenten geregistreerd, afgelopen jaarwisseling waren het er nog 63.

Peleton kreeg vuurwerk toegeworpen tijdens ontzetten gewonde collega

Ook al daalt het aantal, voor de politie werd de afgelopen jaarwisseling er één met een hele zwarte rand. Een agent in Den Haag die was aangereden had dringend hulp nodig. De toegesnelde hulpverleners werden echter door omstanders lastig gevallen. Uiteindelijk moest de ME eraan te pas komen om de menigte op afstand te houden. Het peloton kreeg daarop stenen en vuurwerk naar zich toegeworpen. De agent overleed een aantal dagen later in het ziekenhuis.

De spanningen tussen de Palestijnen en Israël dreigen steeds verder te escaleren, nu het Israëlische leger luchtbombardementen heeft uitgevoerd op doelen in de Gazastrook. De aanvallen komen na eerdere beschietingen met raketten uit de Gazastrook. Sinds de Amerikaanse president Trump heeft aangekondigd zijn ambassade naar Jeruzalem te willen verplaatsen, zijn de verhoudingen tussen Israël en de Palestijnen snel verslechterd.

Sinds de mededeling van Trump, die daarmee Jeruzalem officieel erkent als de hoofdstad van Israël, demonstreren Palestijnen. Israëlische ordetroepen moeten hardhandig ingrijpen. De Binnenlandse Veiligheidsdienst Shin Bet waarschuwde donderdag al voor een verdere verslechtering van de veiligheidssituatie.

Raketten uit Gazastrook
Sindsdien zijn er enkele raketten vanuit de Gazastrook richting Israël afgevuurd. Vrijdag onderschepte het raketverdedigingssysteem Iron Dome een aantal projectielen van Hamas, waarop het Israëlische leger hard ingreep en een trainingscentrum van Hamas bombardeerde.

Diplomatiek gezien zet de beslissing van Trump om de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen het vredesproces in de koelkast. De Palestijnse onderhandelaar Erekat liet vrijdag weten niet meer met de Verenigde Staten te willen praten tot Trump het besluit weer terugdraait.

Trump heeft successen nodig
Maar het is er Trump alles aan gelegen om zich te blijven houden aan de voorgenomen verhuizing. Nu de president steeds meer onder het vergrootglas komt te liggen van Mueller in het onderzoek naar Russische invloed op de Amerikaanse verkiezingen, heeft Trump successen nodig. En dus grijpt hij naar één van zijn verkiezingsbeloftes.

– Verhaal loopt door na de video –

Dat Trump nu ook daadwerkelijk kiest voor de verhuizing is een opmerkelijke stap, omdat Trump anderhalve maand geleden nog een heel ander verhaal ophield. Toen vertelde Trump dat zijn gedroomde verhuizing nog niet kon doorgaan, omdat hij vrede in het Midden Oosten een kans wil geven.

De fysieke verhuizing van de ambassade naar Jeruzalem zal naar verwachting jaren duren. Vrij waarschijnlijk omdat de ambassades van de Verenigde Staten in het Midden Oosten vooral forten zijn met bunkers, waarvan zowel de voorbereiding als de aanleg aanzienlijke tijd inneemt. Tot die tijd ligt het vredesproces in de handen van de Palestijnen en wellicht ook een beetje in de politieke houdbaarheid van de huidige Amerikaanse president.

Het Zweedse ministerie van Defensie roept haar militairen op extra waakzaam te zijn op Russische spionnen. Volgens het ministerie zijn er een aantal incidenten in Zweden geweest waarbij militairen worden bespioneerd en zelfs benaderd door Russen met vragen over hun eenheid en werkzaamheden. Een NAVO-functionaris op oefening zou zelfs zijn geïntimideerd, meldt de Zweedse omroep SVT.

Volgens Mikael Frisell, hoofd van de Noordelijke Zweedse militaire regio, krijgt hij elke week rapporten van spionage-activiteiten. Daarbij zijn meldingen van een auto met antennes die bij oefeningen rijdt, een Russisch vliegtuig dat zonder toestemming op een Zweeds vliegveldje landde en individuen die militairen benaderen.

‘NAVO-functioneris geïntimideerd met familiefoto’
Volgens het Zweedse TV-kanaal SVT is er zelfs sprake geweest van intimidatie van een NAVO-functionaris door een Russisch persoon. De functionaris, die bij een oefening in Zweden betrokken zou zijn, kreeg in een kroeg foto’s van zijn familie te zien en werd daarna om gegevens over de oefening gevraagd. Het Zweedse Ministerie zegt het incident te kennen maar geeft er verder geen commentaar op.

Gotland
Op het eiland Gotland in de Baltische Zee heeft Zweden sinds een aantal jaren weer militairen gehuisvest. Het eiland geldt als een strategisch punt in de Zee, waar Rusland en de NAVO veelvuldig varen en vliegen. De recente spanningen tussen Rusland en het Westen waren voor Zweden reden om weer militairen te plaatsen op Gotland.

Sinds twee weken heeft Zweden nu permanent militairen gestationeerd, wegens een niet openbaar gemaakt dreiging. Zweedse media maken melding van plotselinge Russische interesse op het eiland. Volgens militairen zouden er opvallend veel Russische toeristen zijn die hen benaderen met vragen over hun eenheid en wat ze op het eiland doen.

NAVO
Zweden is geen NAVO-lid, maar er is sinds de Russische annexatie van de Krim regelmatig gehint op een lidmaatschap. Ook al heeft de overheid aangegeven dat dit geen optie is op de korte termijn, heeft Rusland via diplomatieke kanalen al wel aangegeven dat dit grote consequenties zou hebben in de Zweeds-Russische betrekkingen.

Duikboot
Het is niet de eerste keer dat Rusland zich militair laat zien bij Zweden. Al verscheidene malen hebben Russische gevechtsvliegtuigen aanvalssimulaties op Zweedse eilanden gedaan, waaronder zelfs een nucleaire variant.

Twee jaar geleden was Zweden wekenlang in de ban van een mysterieuze duikboot die in Zweedse wateren was gefotografeerd. Van de duikboot werd communicatie onderschept, vermoedelijk richting het Russische Kaliningrad. Van de duikboot is echter geen enkel spoor meer aangetroffen.

Load More ...

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter