Affaire velt CIA-baas Petreaus

David Petreaus, hoofd van de Amerikaanse Inlichtingendienst CIA, heeft zijn functie neergelegd nadat uit onderzoek van de FBI is gebleken dat hij er een buitenechtelijke affaire op nahield. Het lijkt het klassieke verhaal van een runner-up in de hoogste Amerikaanse kringen, geveld door een buitenechtelijke affaire. Petreaus zou de affaire hebben gehad met zijn biografe, de op West-point afgestudeerde 35-jarige Paula Broadwell.

[pullquote align=”right”]Jorritsma, CDK Friesland: “Jammer dat Petreaus zijn pet aan de wilgen moet hangen.”[/pullquote]
Het onderzoek dat al vanaf april liep richtte zich in eerste instantie op een vermoeden van cybercrime, omdat er vermoedens waren dat de mailbox van Petreaus zou zijn binnengedrongen. Naar nu blijkt de biografe en minnares waarschijnlijk deels toegang te hebben gehad in het Gmail-account van de CIA topman. Vanuit zijn mailbox werden verschillende mails gestuurd naar een vrouw in Florida, zo meldt Wall Street Journal.

Zorgen om blackmailing
Petreaus, gevierd Amerikaans generaal van de troepen in Irak en Afghanistan, toog afgelopen week naar het Witte Huis om tekst en uitleg te geven om vervolgens zijn ontslag aan te bieden aan president Obama. De grootste zorg van de CIA en FBI is dat er een mogelijkheid is ontstaan dat Petreaus geblackmaild kan worden. Details hierover konden bronnen dichtbij het onderzoek echter niet geven, meldt Wall Street Journal.

Petreaus gedroomde tegenkandidaat Clinton
Petreaus, zoon van een Friese vader uit Franeker die in de jaren vijftig naar Amerika vertrok, ziet daarmee zijn glansrijke carriere in duigen vallen. In Amerika wordt Petreaus gezien als een sterke tegenkandidaat van Hillary Clinton voor de presidentsverkiezingen van 2016, maar in die race loopt de voormalig CIA-topman fikse schade op.

In maart nog benoemd tot Ridder
In Nederland is er wel meelij met Petreaus. Zo schrijft Commisaris der Koningin John Jorritsma dat ‘het jammer is dat Petreaus zijn pet aan de wilgen moet hangen’. Jorritsma sprak Petreaus begin 2012 tijdens een bezoek aan Friesland. In maart bezocht de voormalig generaal Nederland en werd benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet in Irak en Afghanistan.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter