Anonymous verklaart Israel cyberoorlog

Het internationale hackerscollectief Anonymous zegt in de afgelopen dagen meer dan 650 Israëlische sites te hebben aangevallen. Ook zouden ze databases hebben gekraakt en gewist en de gegevens van 5000 Israëlische officieren hebben gepubliceerd. Of er werkelijk cruciale informatie is gewist of gestolen is vooralsnog niet bevestigd.

Vandaag plaatste Anonymous onderstaande video, waarin de Israëlische regering wordt gewaarschuwd af te zien van vijandigheden tegen ‘de inwoners van Gaza’. Mocht hieraan geen gehoor worden gegeven, dan wordt ‘November een maand om nooit te vergeten voor het Israëlische leger en hun eenheden die zich bezighouden met internetbeveiliging. We zullen alle Israëlische websites in cyberspace aanvallen als vergelding voor de het slechte behandelen van de bevolking van Gaza en andere gebieden’. 

Eerder liet Anonymous weten woedend te zijn over een (dreigende) afsluiting van Gaza van het internet. Een dergelijke afsluiting is momenteel niet het geval en Israëlische woordvoerders hebben laten weten dat dit ook niet het geval zal zijn in de toekomst. Eerder liet de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zich in dreigende zin uit over een eventuele internet-afsluiting van Gaza.

De Israëlische minister van Financien Yuval Steinitz bevestigt dat Israëlische sites massaal worden aangevallen en dat Israël nu ook ‘oorlog voert op een tweede front, tegen cyberaanvallen op Israël’. Steinitz liet weten er inmiddels 44 miljoen cyberaanvallen op Israëlische sites zijn afgeweerd, en dat ze in slechts een geval succesvol zijn geweest.

Een snelle blik op Twitter leert echter dat een groot aantal Israëlische sites uit de lucht zijn, of zijn gedefaced (controle overgenomen). Via de hashtag #OPIsrael communiceren hackers hun oogst, en die is aanzienlijk royaler dan Steinitz doet overkomen. Zo zijn de websites van MSN, Skype, het IDF-blog, de site van de Bank of Jerusalem en een reeks andere websites en blogs gehacked of overgenomen.

Of de sites van MSN en Skype door Anonymous zijn gehacked is vooralsnog niet duidelijk. Een Pakistaanse hackersgroep claimt hier de credit en richt een letterlijk bloeddorstige boodschap aan ‘Israeli’s en fucking Jews’.

De verdediging van het Israëlische cyberdomein is in handen van de Israëlische cybereenheid Unit 8200, een van de meest geavanceerde militaire cybereenheden ter wereld. De eenheid heeft twee weken voor het Gaza-offensief nog een verdubbeling van het budget toegezegd gekregen. Minister van Financiën Steinitz liet weten dat de eenheid succesvol is: ‘we plukken nu de vruchten van onze investering in de afgelopen jaren in de ontwikkeling van een digitaal verdedigingssysteem’. Of deze eenheid daadwerkelijk succesvol is in het afweren van cyberaanvallen op cruciale digitale infrastructuur, of dat Anonymous daadwerkelijk een factor van belang zal worden, zal de komende tijd duidelijk worden.

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter