Autodieven ‘stelen’ signaal van slimme sleutel

Volg NovemberLima ook op Facebook en Twitter

De politie waarschuwt autobezitters met een zogenaamde ‘keyless entry’ voor een nieuwe methode die autodieven inzetten om je auto leeg te roven. De dieven zijn namelijk in staat het signaal van je slimme autosleutel op te vangen, ook al zit de auto op slot en ligt de sleutel gewoon in huis. Op deze wijze zijn er al verschillende dure auto’s leeggehaald, zonder enige braaksporen.

Met name in de omgeving van Den Haag zijn al een aantal aangiftes binnengekomen van gedupeerden. Bij sommige autobezitters werd er tot driemaal toe ingebroken in hun auto’s, omdat de dieven met het gestolen signaal de auto simpelweg kunnen openmaken. Bij de inbraken worden meestal airbags, boordcomputers en navigatiesystemen meegenomen.

Keyless signaal deactiveren om inbraak te voorkomen

Rond Den Haag hebben de dieven het vooral gemunt op auto’s in het dure segment, onder meer van BMW en Mercedes. De politie vermoed dat de slimme dieven op nog meer plekken toeslaan, maar dat dit niet door autobezitters wordt gemeld. De vraag is om men het ook daadwerkelijk opmerkt, omdat de dieven zonder braaksporen binnenkomen.

De stille inbraken zijn te voorkomen door simpelweg de ‘keyless entry’ te laten deactiveren. Dat kan bij de dealer en daarbij voorkom je dat dieven met speels gemak je signaal stelen en je auto binnendringen.

Stelen signaal en inbraak is minutenwerk

Bezitters van auto’s met een keyless entry hebben, zoals de naam al verraad, de auto openen zonder sleutel. Als de eigenaar de kaart of ‘sleutel’ op zak heeft en de greep van de autodeur vastpakt gaat deze automatisch open. Hoe de dieven het signaal precies stelen is nog niet duidelijk. Dat het ze met speels gemak afgaat is wel helder, want de dieven hebben niet meer dan een paar minuten nodig om de auto binnen te dringen.

Omdat de politie de daders graag in de kraag wil vatten roept het op om alert te zijn op onbekende of verdachte lieden die zich in de buurt van auto’s of huizen ophouden. Vertrouw je het niet, geef de politie dan een seintje. En zijn er onbekenden in je auto geweest die iets onbenulligs hebben meegenomen, doe dan alsnog aangifte van diefstal. Misschien voorkom je een volgend slachtoffer.

Foto: Politie.nl

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter