“Zonder IT’ers zijn we nergens”, eindigt de politie een video van de nieuwe wervingscampagne waarmee honderden IT’ers moeten worden binnengehaald. De politie wil de digitale capaciteit flink uitbreiden om zo een hardere vuist te maken tegen criminelen die zich goed thuisvoelen in de cyberwereld.

Hackers, data-analisten, software developers en digitale rechercheurs: de politie zoekt een breed scala aan digitale versterking. De versterking komt na nieuwe investeringen van het kabinet in onder meer opsporing en ICT. Dat de politie hier stevig op wil inzetten lijkt een logische keuze. Steeds meer raakt Nederland digitaal verbonden. Van The Internet of Things tot duistere activiteiten op het Dark Web, op alle vlakken weten hackers of criminele hun weg te vinden en moet de politie ze de pas afsnijden.

“We zijn niet een slim clubje nerds, maar staan midden in de operatie”, zegt één van de data-analisten in een wervingsvideo. De politie schermt in de campagne met inmiddels behaalde successen, zoals infiltratie op het Dark Web en het gebruik van het zogenaamde Criminaliteits Anticipatie Systeem, waarmee politie gericht kon surveilleren tegen woning- en autoinbraken die daardoor in bepaalde gebieden spectaculair daalden.

Ondercapaciteit rechercheurs

De investeringen in mensen zijn hard nodig bij de politie. Dat blijkt ook wel uit een oproep van de burgemeester van Breda om meer rechercheurs aan te trekken om daarmee zware criminaliteit in de regio Zeeland en West-Brabant het hoofd te bieden. Alleen al in deze regio wil de burgemeester 250 extra rechercheurs. Volgens recente kamervragen blijven verschillende zware incidenten op de plank liggen door ondercapaciteit.

Minister Grapperhaus heeft in antwoorden op de Kamervragen aangegeven dat er al honderd miljoen euro aan extra investeringen wordt ingezet onder het huidige kabinet, waarvan een groot deel gaat naar rechercheurs en investeringen in ICT. Volgens de minister moeten deze investeringen bijdragen aan een politie organisatie die nog efficiënter kan werken en een betere bereikbaarheid biedt.

Wervingscampagne

De aangeboden vacatures van de politie zijn beschikbaar door heel Nederland, van de Landelijke Eenheid in Driebergen tot Rotterdam en van Amsterdam tot Zwolle. Voor IT’ers die interesse hebben in het werk bij de politie is er een speciale website ingericht.

Volg NovemberLima ook op Facebook en Twitter.
Hoofdfoto: Wervingsvideo it.kombijdepolitie.nl

Er is iets veranderd in Europa, zegt Israël Cohen. De internationale topexpert op het gebied van military-style Krav Maga merkt dat na de vele aanslagen in West-Europa de vraag naar het je kunnen verweren tegen gewapende aanvallen sterk is toegenomen. En Cohen is op dit vlak door en door ervaren. Als lid van de Israëlische speciale eenheden werkt hij met regelmaat aan en achter de frontlinies. NovemberLima spreekt hem exclusief over zijn ervaringen met het Israëlische zelfverdedigingssysteem Krav Maga. Hoe het zijn leven redde en wat de doorsnee Nederlander er van kan leren.

“Krav Maga heeft mijn leven gered. Al zo vaak, ik kan het niet eens meer tellen.” – Israël Cohen

Het is nacht en doodstil op de West-Bank. Behoedzaam sluipen een paar Israëlische militairen naar een woning. Binnen zit een terreurverdachte die het Israëlische leger wil meenemen voor ondervraging. En de militairen weten één ding: terreurverdachten geven zich niet zomaar over.

Israël Cohen is één van de mannen die bij de woning staat. De spanning loopt op. Het is niet zeker hoeveel mensen er in het huis zitten en hoe ze gaan reageren als ze de verdachte arresteren.

En dan stormen de speciale eenheden naar binnen. Het eerste wat Cohen opvalt is dat de aanwezige familie opvallend kalm blijft. Het blijkt, zo hoort hij achteraf, onderdeel van hun plan: ze wisten dat dit eraan zat te komen. Cohen staat in een ruimte vol broers, zoons en neven van de verdachte. En daar maakt hij een cruciale fout: hij verslapt even zijn aandacht. Gelijk voelt hij een harde tik in zijn rug.

Even denkt hij nog dat een collega hem op iets wil wijzen. Maar als hij zich omdraait staat hij oog in oog met een Palestijn die een mes uit zijn rug trekt en het ijzer opnieuw naar hem zwaait, nu richting zijn nek. Intuïtief gooit hij zijn arm omhoog om een tweede, fatale steekwond te voorkomen en schakelt de aanvaller uit. “Zonder Krav Maga waren die messteken in mijn nek terechtgekomen, daar is geen twijfel over”, zegt Israël Cohen. “Het heeft mijn leven gered. Al zo vaak, ik kan het niet eens meer tellen.”

“Krav Maga is meer dan techniek: het helpt gevaar herkennen”

Israël Cohen tijdens een lang seminar in Zwolle.

Israël Cohen vertelt zijn verhaal in Zwolle, waar hij net een intensief seminar heeft gegeven aan honderd leden van de Nederlandse tak van de IKMF. Cohen staat aan het hoofd van de Tactische Divisie van de internationale bond IKMF en is hier op uitnodiging van de Nederlandse tak.

Krav Maga is een uiterst efficiënt zelfverdedigingsysteem dat eigenlijk door iedereen kan worden beoefend. Het is erop gericht om je snel uit de voeten te kunnen maken en als dat niet lukt met slimme technieken de aanvaller snel de baas te zijn. “Krav Maga is veel meer dan alleen de techniek”, zegt Cohen. “Het geeft je het vermogen een bedreiging te herkennen voordat er iets gebeurt.”

Het zegt alles over het karakter van het systeem. Het is ontwikkeld in Israël en wordt regelmatig aangepast op basis van de ervaringen op straat. “Ik begon met het leren van Krav Maga toen ik 11 was, net als iedereen op die leeftijd. Het was toen een vast onderdeel op school. Dat kwam omdat er in die tijd veel aanvallen waren met messen, specifiek gericht op kinderen omdat ze een makkelijk doelwit zijn. Na school ben ik lessen blijven volgen, eigenlijk tot de dag van vandaag”, vertelt Cohen.

“In Europa willen ze nu weten hoe ze zich kunnen verweren tegen een wapen”

Israël Cohen bezoekt regelmatig Europa om instructeurs op te leiden en seminars te geven aan leden van de IKMF-bond. Het valt hem daarbij op dat er na de dodelijke aanslagen in West-Europa iets is verandert in de mindset van veel van de leden. “Ik train de leden leden onder meer in scenario’s met vuurwapens en messen. Toen ik dat hier jaren geleden deed merkte ik dat men er op zich wel interesse in had, maar na zo’n seminar kwamen ze dan wel naar mij toe met opmerkingen als: ‘leuk dat je dit met ons oefent hoor, maar dit is niet echt iets wat hier speelt.'”

Na de aanslagen met vuurwapens in Parijs of met messen in Londen is dat verandert. “Nu is er juist vraag voor deze scenario’s. Overal waar ik kom willen mensen weten wat ze in zo’n situatie kunnen doen tegen een daders met een wapen of een mes. Ik wil het niet gelijk angst noemen, maar je ziet dat mensen meer klaar en gefocust zijn omdat ze voelen dat de dreiging dichterbij is.”

‘Krav Maga een must voor politie, leger en veiligheidsberoepen’

Sinds afgelopen jaar traint de IKMF officieel het Israëlische leger. Het is eigenlijk ergens ook wel een trieste constatering dat Krav Maga zoveel meer wordt beoefend, zegt hij. Want meer geweld betekent meer behoefte aan middelen om jezelf te verdedigen. “Op alle niveaus is het geweld zwaarder geworden. Binnen de misdaad, op school en bij terroristen. Het escaleert steeds verder. En zolang dat blijft toenemen, groeit Krav Maga.”

“Eigenlijk is Krav Maga een MUST voor politiemensen, militairen en mensen binnen een veiligheidsberoep. Het hebben van een wapen om je te verdedigen is één, maar reageren in het grijze schemergebied waarin van alles kan gebeuren is veel lastiger”, zegt Cohen. “Er is een bekend ISIS-filmpje waarbij terroristen zich voordoen als toeristen en aan politieagenten vragen om op een kaart aan te wijzen waarheen ze moeten. Vervolgens steken ze erop los. Krav Maga is onder meer voor agenten echt een must.”

Meer informatie over Krav Maga? Bezoek de website van de Nederlandse bond.

Volg NovemberLima ook op Facebook of Twitter.

Foto: IKMF

Volg NovemberLima ook op Facebook en Twitter

De politie waarschuwt autobezitters met een zogenaamde ‘keyless entry’ voor een nieuwe methode die autodieven inzetten om je auto leeg te roven. De dieven zijn namelijk in staat het signaal van je slimme autosleutel op te vangen, ook al zit de auto op slot en ligt de sleutel gewoon in huis. Op deze wijze zijn er al verschillende dure auto’s leeggehaald, zonder enige braaksporen.

Met name in de omgeving van Den Haag zijn al een aantal aangiftes binnengekomen van gedupeerden. Bij sommige autobezitters werd er tot driemaal toe ingebroken in hun auto’s, omdat de dieven met het gestolen signaal de auto simpelweg kunnen openmaken. Bij de inbraken worden meestal airbags, boordcomputers en navigatiesystemen meegenomen.

Keyless signaal deactiveren om inbraak te voorkomen

Rond Den Haag hebben de dieven het vooral gemunt op auto’s in het dure segment, onder meer van BMW en Mercedes. De politie vermoed dat de slimme dieven op nog meer plekken toeslaan, maar dat dit niet door autobezitters wordt gemeld. De vraag is om men het ook daadwerkelijk opmerkt, omdat de dieven zonder braaksporen binnenkomen.

De stille inbraken zijn te voorkomen door simpelweg de ‘keyless entry’ te laten deactiveren. Dat kan bij de dealer en daarbij voorkom je dat dieven met speels gemak je signaal stelen en je auto binnendringen.

Stelen signaal en inbraak is minutenwerk

Bezitters van auto’s met een keyless entry hebben, zoals de naam al verraad, de auto openen zonder sleutel. Als de eigenaar de kaart of ‘sleutel’ op zak heeft en de greep van de autodeur vastpakt gaat deze automatisch open. Hoe de dieven het signaal precies stelen is nog niet duidelijk. Dat het ze met speels gemak afgaat is wel helder, want de dieven hebben niet meer dan een paar minuten nodig om de auto binnen te dringen.

Omdat de politie de daders graag in de kraag wil vatten roept het op om alert te zijn op onbekende of verdachte lieden die zich in de buurt van auto’s of huizen ophouden. Vertrouw je het niet, geef de politie dan een seintje. En zijn er onbekenden in je auto geweest die iets onbenulligs hebben meegenomen, doe dan alsnog aangifte van diefstal. Misschien voorkom je een volgend slachtoffer.

Foto: Politie.nl

Load More ...

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter