Politieagenten boos over beeld ‘rustige’ jaarwisseling

Onder politieagenten bestaat grote irritatie over de beeldvorming dat de afgelopen jaarwisseling rustig zou zijn verlopen. Ook de lage straffen van relschoppers en geweldplegers heeft onder agenten tot grote ergernis geleid, zo melden bronnen binnen de politie.

De berichtgeving over de afgelopen jaarwisseling was opvallend mild. ‘Jaarwisseling rustig verlopen’, zo kopten diverse media afgelopen dinsdag. Minister van Veiligheid Ivo Opstelten bevestigde de berichtgeving met de mededeling dat ‘de jaarwisseling ín alle opzichten beter is verlopen dan afgelopen jaren.’ Opstelten voegde hieraan toe dat het geweld tegen hulpverleners nog verder moet afnemen.

Maar juist die beeldvorming dat de jaarwisseling rustig zou zijn verlopen heeft tot onrust geleid onder hulpverleners. Zo laat politieagent Arthur van der Vlies in een gastcolumn op de website geweldtegenpolite.nl blijken sceptisch te staan tegenover de beeldvorming: ‘Ook vandaag zie ik weer dat er in eerste instantie via de pers berichten verschijnen dat het een rustige jaarwisseling is geweest. [pullquote]’Ik vraag me af hoe de hulpverleners dit vannacht hebben ervaren die bij een incident betrokken waren? En soms gewond zijn geraakt! Denken ook zij dat het een rustige jaarwisseling was!?'[/pullquote] Ik vraag me af hoe de hulpverleners dit vannacht hebben ervaren die bij een incident betrokken waren? En soms gewond zijn geraakt! Denken ook zij dat het een rustige jaarwisseling was!? Uit de berichten die ik in de loop van de dag op de sociale media zie verschijnen blijkt dat “rustig” een zeer relatief begrip is!’

Maar ook de in hun ogen lage straffen die relschoppers krijgen opgelegd zetten kwaad bloed. Zo beschrijft een verslaggeefster van Het Parool een incident tussen een groep Fransen en een politieagent op het Leidseplein in Amsterdam tijdens de jaarwisseling, waarbij een van de Fransen probeert de agent met een stuk glas te lijf te gaan. De agent laat de verslaggever weten dat de Fransman hier niet mee wegkomt ‘Dit is een poging tot doodslag’. De Fransman komt er echter wel mee weg, zij het met een boete van welgeteld 200 euro. Op de website van het OM heet het dat hij en zijn kompanen de boete kregen omdat ze politiemensen hinderden in hun werk. Het gewelddadige incident met het glas wordt niet genoemd.

Het voorval wordt zonder nadere details door columnist Wiland Roscher aangehaald, samen met een reeks incidenten waar rechters een aanvankelijk hoge eis van het OM omzetten in een fors lagere straf. Het leidt bij Roscher zelfs tot vergaande de conclusie ‘dat dit soort uitspraken groet onrust veroorzaken onder agenten en andere hulpverleners. (..) ze raken hun vertrouwen in de rechtstaat kwijt.’ Als agenten zich niet meer gesteund weten door de rechterlijke macht dan ‘denken ze wel twee keer na voordat ze ingrijpen’ aldus Roscher.

Een bron binnen de politie onderstreept de denkwijze van Roscher naar aanleiding van een incident van twee agenten die tijdens de jaarwisseling onder druk van een woedende menigte een huis in vluchten: ‘Wat voor beeld creëert dat bij de burger? Ze hadden desnoods schoten in de lucht moeten lossen, want het beeld van vluchtende politiemensen is onbestaanbaar. Denk aan de beeldvorming: als de politie zichzelf al niet kan beschermen, hoe kunnen burgers dan verwachten dat ze beschermd worden?’

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter