Britten onthullen gevechtsdrone Taranis

Piloten van gevechtsvliegtuigen mogen zich achter hun oren gaan krabben nu de ontwikkeling van gevechtsdrones in een flinke stroomversnelling zit. De Britten presenteren deze week de Taranis, een zogenaamde Unmanned Combat Aerial Vehicle (UCAV). Kort samengevat: een gevechtsdrone, die stealth ver achter vijandelijke linies kan opereren en aanvallen.

[pullquote]”Dit is werkelijk een evolutie van alles wat wij hiervoor hebben gezien” – Nigel Whitehead, BAE Systems.[/pullquote]

Taranis, vernoemd naar de Keltische god van de donder, kreeg zijn luchtdoop in augustus afgelopen jaar. Na een serie van vluchten kondigde BAE Systems het onbemande systeem donderdag aan als de nieuwe mijlpaal voor de Britse Luchtmacht. “Dit is werkelijk een evolutie van alles wat wij hiervoor hebben gezien”, zegt Nigel Whitehead van BAE Systems.

Voorop lopen op defensiegebied
De minister van Defensiematerieel van Groot-Brittannië Philip Dunne is net zo lyrisch over de Taranis. “Taranis geeft vitale inzichten die ons helpen onze toekomstige mogelijkheden voor de strijdkrachten te vormen voor de komende decennia. De geavanceerde technologie is het product van onze leidende technische vakmanschap en helpt ons voorop te lopen op defensiegebied.”

Nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen
De Taranis is net als de Amerikaanse X-47B en de Frans-Zweedse Neuron onderdeel van een nieuwe generatie onbemande gevechtsvliegtuigen die erop zijn gericht om aanvallen uit te voeren voorbij geavanceerde vijandelijke verdedigingen.

De komst van de UCAV’s betekent niet dat de bemande gevechtsvliegtuigen direct verdwijnen. Maar, zo laat BAE-systems weten, de Taranis zal de Britse Luchtmacht wel helpen om keuzes te maken in de mix van bemande en onbemande vliegtuigen. Nu al kiezen westerse strijdkrachten in toenemende mate voor de aanschaf van drones naast hun bemande jagers, onder meer  voor verkenningstaken.

 

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter