Canada staakt aankoop JSF na verdrievoudiging kosten

Canada heeft ‘op de resetknop’ gedrukt voor de vervanging van de verouderende F-18 vloot door de Joint Strike Fighter. Dat maakte de overheid bekend nadat onderzoeksbureau KPMG een alarmerend rapport over de kosten van het project presenteerde. KPMG concludeerde dat de totale kosten van 65 F-35’s, inclusief brandstof en onderhoudskosten driemaal zo hoog waren dan de regering tot nu toe had beweerd. De Canadese overheid gaat nu onderzoek doen naar alternatieven naast de F-35.

Parlement furieus
Canada stapte in 2010 in het JSF-project met de aankondiging dat het voor de F-35 koos. De oppositie hekelde dat besluit omdat er volgens hen niet serieus werd gekeken naar alternatieven. De Canadese Defensie gaf daarop aan dat dit het enige vliegtuig was die aan de militaire maatstaven voldeed. Sindsdien is het project in het Canadese parlement doelwit van kritiek. Zeker omdat de regering ten stelligste bleef volhouden dat de prijs van de F-35 niet omhoog zou gaan, ondanks meldingen van kostenstijging in de Verenigde Staten.

Nu het rapport van KPMG, dat onlangs werd gepresenteerd, met een bedrag van 45,8 miljard dollar over 42 jaar op de proppen komt is het hek van de dam. Het Canadese parlement, dat in furie ontstak, wist de regering zover te krijgen alsnog een kandidatenevaluatie te starten naar eventuele alternatieven. Daarbij wordt alsnog de F-35 betrokken.

Alternatieve vliegtuigen
Welke kandidaten nu bij de Canadese Defensie in beeld zijn is nog niet duidelijk. Volgens defensie-experts zijn de F-18 Super Hornet, de Saab Gripen, de Eurofighter Typhoon en de Rafale voor de hand liggende mogelijkheden.

De Canadese regering zegt in de evaluatie te zoeken naar een mix van het beste vliegtuig voor Defensie en de Canadese belastingbetaler.

Nederland: 56 toestellen, 11,35 miljard euro
Ook in Nederland is er grote discussie en argwaan onder de oppositie rond de kosten van de JSF. Uit een brief van toenmalig minister van Defensie Hillen aan de formateurs blijkt dat Defensie zinspeelt op 56 JSF-toestellen. Dit aantal vliegtuigen zou inclusief life-cycle costs 11,35 miljard euro moeten gaan kosten. Dat is 6,85 miljard euro meer dan oorspronkelijk werd geraamd.

Op basis van het oude budget van 4,5 miljard euro en de huidige exploitatiekosten van de F-16 kunnen er slechts 35 JSF-toestellen worden aangeschaft.

Krijgsmacht voegt zich naar JSF
Omdat ruim elf miljard euro zo’n groot deel van het budget opeist, zo scheef het ministerie in de brief aan de formateurs, zal dit een aanpassing van de operationele doelstellingen van de krijgsmacht vergen. Dat betekent dat de krijgsmacht zich voor een groot deel gaat voegen naar één wapenplatform. Nieuw aangetreden minister van Defensie Hennis-Plasschaert zoekt nu een nieuwe ambitie voor de krijgsmacht. De oppositie in de kamer liet afgelopen week weten dat daarbij wat hen betreft ook een scenario zonder de JSF moet worden meegenomen.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter