Conflict Israël en Hamas escaleert volledig

Het conflict tussen Israël en de Hamas in de Gazastrook is na jaren van beschietingen over en weer volledig geëscaleerd. Woensdagmiddag luidde het Israëlische leger een langdurige operatie in met een gerichte aanslag op het militaire hoofd van de Hamas, Ahmed Al-Jabaari, die daarbij werd gedood. Kort daarna maakte het IDF bekend dat dit het begin was van een langdurige operatie tegen de Hamas als vergelding voor elf jaar raketbeschietingen op Israël. De Hamas maakte op zijn beurt bekend dat buurland Israël de poorten van de hel heeft geopend.

“We recommend that no Hamas operatives, whether low level or senior leaders, show their faces above ground in the days ahead.”

Pillar of Defence
Kort na de eerste aanslag werd al duidelijk dat dit slechts het begin was van een serie voorbereide aanvallen op doelen in de Palestijnse gebieden. Israël voerde diverse luchtaanvallen uit waarbij onder meer Hamastrainingentra en een politiestation zijn geraakt. Ook volgde er een bombardement vanaf marineschepen langs de kust. De operatie, Pillar of Defence, kan uitmonden in een groot conflict. Zo zijn de reservisten opgeroepen in geval van een grondoperatie in de Gazastrook, zoals ook in 2008 het geval was. En de beschuldigingen blijven niet louter beperkt tot de Hamas maar zijn ook gericht aan Iran, zo blijkt uit een statement van het leger: “The IDF has embarked on an operation against Hamas, an Iranian proxy responsible for terror attacks on Israel.”

Waarschuwing
Via Twitter liet het Israëlische leger weten dat Hamas-leden de komende dagen vogelvrij zijn. “We recommend that no Hamas operatives, whether low level or senior leaders, show their faces above ground in the days ahead.” De aanslag op het militaire hoofd van de Hamas werd ook direct op Youtube geplaatst. De acties van Israël konden direct rekenen op een rakettenregen vanuit de Gazastrook, waarvan het onderscheppingssysteem Iron Dome dertien neerhaalde.

Regionale onrust
Het conflict zorgt voor onrust in de regio rond de landen. President Morsi van Egypte kondigde woensdagavond aan de ambassadeur uit Israël terug te roepen en de Arabische Liga bereid een spoedzitting voor de ministers van de Arabische landen voor, melden Arabische media. De Russische minister van Buitenlandse zaken riep met klem aan Israël op dat het land de acties in Gaza moet staken.

Harde confrontatie
De operatie van het Israëlische leger kan een harde confrontatie betekenen tussen de beide groeperingen. In 2008 sloeg Israël ook hard toe met operatie Cast Lead, in de Arabische wereld ook wel het Bloedbad van Gaza genoemd. Tijdens de operatie waarbij ook een grondoffensief werd ingezet kwamen naar schatting 1300 mensen in de Gazastrook om het leven en werden er 20.000 gebouwen beschadigd of verwoest.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter