De Ruyter nadert piratengebied Somalië

Het fregat Hr. Ms. De Ruyter nadert binnen enkele dagen de Somalische kust, waar piraten al jarenlang de handelsroutes onveilig maken. Het fregat meldt zich voor de Europese missie Atalanta, waar Nederland sinds 2009 aan meewerkt. Piraten die schepen kapen krijgen te maken met het zwaarbewapende boarding unit van de meereizende Mariniers. Die worden ditmaal niet met de vertrouwde Lynx afgezet, maar kunnen voor het eerst gebruik maken van de nieuwe NH-90 helikopter.

[pullquote]De Somalische piraten zijn actief: momenteel worden er acht schepen met daarop 127 bemanningsleden gekaapt[/pullquote]Suez kanaal gepasseerd
De Ruyter is dinsdagochtend het Suez-kanaal gepasseerd, waarop de bemanning een onderhouds- en schoonmaakoperatie inzette om de meereizende NH-90 van het zand en zout te ontdoen. Na een reis door de Rode Zee komt het fregat aan in de beruchte Golf van Aden. Daar mag het fregat direct aan de slag, want de Somalische piraten blijken nog zeer actief te zijn.

Kapingen aan de lopende band
Dat de piratenbestrijding in de wateren rond Somalië nog steeds hard nodig is blijkt wel uit cijfers van de International Chamber of Commerce. In 2012 werden er wereldwijd bijna 300 piraterij-incidenten gemeld, waarvan een kwart voor de Somalische kust. Veertien keer lukt het de piraten om een schip te kapen, waarbij in totaal 250 bemanningsleden werden gegijzeld. Een klein lichtpuntje is wel dat het aantal incidenten voor de Afrikaanse kusten vorig jaar het laagst was in vijf jaar tijd.

Maar het gebied is nog lang niet veilig. Op dit moment worden er door Somalische piraten acht schepen gekaapt en 127 bemanningsleden gegijzeld, dus de komst van het luchtverdedigings- en commandofregat De Ruyter komt zeer gelegen.

Ervaring
Nederland heeft inmiddels alom gerespecteerde ervaring opgebouwd met piraterijmissies in het gebied. Zo slaagde een speciale marinierseenheid van De Tromp er in 2010 in een gekaapt schip te bevrijden van piraten. Bekijk de unieke beelden van via helmetcams tijdens de bevrijdingsactie.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter