De ‘Zuiderkruis’ eindigt op de schroothoop

Het voormalige bevoorradingsschip Hr. Ms. Zuiderkruis dat al sinds 2012 te koop stond heeft geen enkele koper gevonden en wordt daarom verschroot. Dat meldt het Ministerie van Defensie in een brief naar de Tweede Kamer. De Zuiderkruis was tot voor kort één van twee bevoorradingsschepen en deed sinds 1975 dienst bij de Koninklijke Marine. Het schip werd begin 2012 uit dienst genomen.

Defensie heeft momenteel veel materieel in de verkoop staan, voor een groot deel omdat het wegens bezuinigingen moet afstoten. De Zuiderkruis, een oudje bij de Marine, wordt in 2014 vervangen door een groter ondersteuningsschip. De Zuiderkruis was ongelukkig in de verkoop en werd door niemand gekocht. Daardoor beland het schip met een grote staat van dienst op de schroothoop.

Eén van de laatste missies die de Zuiderkruis uitvoerde was in de Golf van Aden, als ondersteuning van anti-piraterijmissie Atalanta. Het Ministerie van Defensie maakte onderstaande reportage van het schip.

You may also like

1 comments

  1. Herman 8 jaar ago

    Daarom ben ik maanden bezig geweest om haar op te kopen en kreeg te horen dat ondanks dat ze gereed moest worden gemaakt voor de sloop er onder de streep een positief saldo overbleef…… ra ra politiepet. Zonde, doodzonde, een schip met zoveel geschiedenis.

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter