Defensie heeft oplossing tegen kleine vijandelijke drones

Hoe moet je je verdedigen tegen kleine drones? Over die vraag breken legers wereldwijd hun hoofd sinds de kleine, vliegensvlugge consumentenapparaten niet alleen meer voor mooie filmpjes worden ingezet. Drones zijn inmiddels ook populair bij kwaadwillenden om bijvoorbeeld het vliegverkeer mee te verstoren – zoals het Gatwick-incident – en worden bij buitenlandse conflicten ingezet met explosieven.

De reguliere luchtafweer heeft geen schijn van kans tegen een consumentendrone. De apparaatjes zijn simpelweg te klein voor een Patriot-systeem en ze stoten bovendien geen hitte uit waardoor een hittezoekende raket zinloos is. En lasers: dat is ondanks de experimenten nog echt toekomstmuziek.

Met één schot automatisch een drone neerschieten
De Nederlandse Defensie heeft een ander systeem getest: Smart Shooter. Met dit systeem kan een militair met zijn standaardwapen een drone met één schot uit de lucht halen. Dat gebeurt door videoanalyse.

Heel simpel gezegd richt een militair met zijn geweer op de drone, haalt de trekker over en houdt die vast tot het videosysteem ziet dat de drone in de directe vuurlijn ligt. Vervolgens vuurt het systeem automatisch. Volgens Defensie is het systeem erg effectief gebleken bij oefeningen: alle doelen werden in enkele seconden neergehaald.

Defensie start aankooptraject zo snel mogelijk
Na de geslaagde test wil Defensie het systeem zo snel mogelijk aanschaffen. Hoeveel systemen er worden gekocht is niet duidelijk.

Het neerhalen van drones is overigens slechts één van de onderdelen waarmee de fabrikant adverteert. Het systeem is vooral ontwikkeld voor het sneller en effectiever kunnen uitschakelen van personen. Ook de Amerikaanse Defensie is inmiddels afnemer van het systeem.

Hoe het in de praktijk werkt? Bekijk deze video van de fabrikant van het Smart Shooter systeem SMASH.

You may also like

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter