Duitsland als doelwit voor moslimextremisten; een overzicht

Afgelopen maandag ontsnapte Duitsland aan een potentieel zware aanslag op een trein. De mislukte poging bewees eens te meer dat Duitsland een doelwit is voor moslim-extremisten. In de afgelopen 10 jaar wist de Duitsers inmiddels zeven grote aanslagen te voorkomen. Soms door goed speurwerk en soms door puur geluk. Een overzicht van pogingen tot aanslagen en terreurdreigingen.

De Duitse geschiedenis kent eerdere aanslagen die verband hielden met het Midden Oosten, zoals het dodelijke gijzelingsdrama in München in 1972 waarbij 11 Israëlische atleten omkwamen en de aanslag op discotheek La Belle in Berlijn waarbij 3 Amerikaanse militairen omkwamen en meer dan 200 mensen gewond raakten. Aanslagen die gepleegd werden door seculiere bevrijdingsbewegingen.
Toen na 9/11 bleek dat de zogenaamde Hamburgse cel onder leiding van Mohammed Atta een leidende rol heeft gespeeld in de aanslagen op de Twintig Towers en het Pentagon schrok Duitsland. Maar het leek mee te vallen. Duitsland werd wellicht gebruikt als plek om aanslagen voor te bereiden, maar een doelwit kon het onmogelijk zijn, zo was de algemene gedachte. Dat dit een illusie was, bleek nog geen jaar later.

7 september 2002: Duitse politie verijdeld aanslag op militaire basis
De Duitse autoriteiten arresteren een Turkse man en zijn Amerikaanse verloofde. Bij de arrestatie treft de politie 138 kilo explosieven aan. Het stel was van plan op 11 september een aanslag te plegen op een Amerikaanse legerbasis in Heidelberg. Het stel zou banden met al-Qaeda hebben.

31 juli 2006: Aanslagpoging op 2 treinen
Door het falen van twee ontstekingen blijft een ramp uit. Het plan was twee met explosieven gevulde rugzakken, een aan boord van de trein naar Koblenz en een in de trein naar Dortmund, gelijktijdig te laten exploderen op het moment dat beide treinen het station binnenrijden. De politie en inlichtingendiensten weten aan de hand van beelden van surveillancecamera’s de daders te achterhalen. Het zijn drie Libanezen, lid van de terreurorganisatie Hizb-ut Tahrir. De drie zouden volgens de Duitse inlichtingendiensten echter op eigen houtje hebben gehandeld.

4 september 2007: De Sauerland-terreurgroep
‘Duitsers doden is een plicht’, aldus Adem Yilmaz, voor hij in augustus 2009 samen met drie medeplichtigen werd veroordeeld wegens het voorbereiden van aanslagen op de Amerikaanse basis in Rammstein, de luchthaven van Frankfurt en een nachtclub. Het plan was in een simultane aanslag met behulp van autobommen zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Hiervoor had het viertal zo’n 550 kilogram explosieven weten te produceren. De autoriteiten werden gealarmeerd door de legale aankoop van 730 kg chemicaliën die gebruikt kunnen worden voor de fabricage van explosieven. Vanaf dat moment werd de groep nauw gevolgd. Opvallend was dat twee van de vier leden van deze groep Duitse bekeerlingen tot de islam waren. De groep was getraind in Pakistan en zou deel uitmaken van de Islamic Jihad Union, een aan al-Qaeda gelieerde Pakistaanse terreurorganisatie. Het viertal kreeg straffen tot 12 jaar.

28 september 2009: Al-Qaeda dreigt in videoboodschappen met aanslagen
Bekkay Harrach, een 32-jarige Marokkaanse Duitser dreigde in een videoboodschap met ‘bittere gevolgen’ en een ‘grimmig ontwaken’ als de Duitse verkiezingen er niet toe leiden dat Duitsland haar troepen niet zal terugtrekken uit Afghanistan. Harrach wordt in 2010 in Pakistan gedood, mogelijk door een drone-aanval.

Bekijk hier de video van Harrach:

29 september 2010: al-Qaeda plant Mumbai-stijl aanslag
Militanten van verschillende nationaliteit waren van plan in heel Europa, waaronder verschillende Duitse steden, Mumbai-achtige aanslagen te plegen. In Mumbai wisten 20 relatief licht bewapende militanten 166 mensen te doden.
Dankzij een bekentenis van een Duitse terreurverdachte uit Hamburg werd het plan ontdekt. Volgens voormalig CIA-officier Robert Baer zou het motief voor de aanslag liggen in de vele drone-aanvallen door de VS en Groot Brittanie in Pakistan en Afghanistan. Ironisch genoeg maakte juist een serie drone-aanvallen in Pakistan een einde aan een het plan van de al-Qaedamilitanten.

2 maart 2011: Twee doden bij aanslag op Amerikaanse militairen
De 21-jarige Kosovaarse Albanees Arid Uka schoot twee Amerikaanse militairen dood en verwondde twee anderen. Hij zei beïnvloed te zijn door islamitische propaganda op internet en wilde Amerikaanse militairen doden “liefst zoveel mogelijk” die ‘vreselijke dingen’ zouden gaan doen in Afghanistan. Later betuigt hij spijt en roept andere radicale moslims op niet te trappen in de ‘leugenachtige propaganda’ op internet.

30 april 2011: De Dusseldorf-cel
Twee Marokkaanse mannen en een Iranier vielen op toen ze probeerden chemicaliën aan te schaffen waarmee bommen kunnen worden geproduceerd. De politie hield ze vervolgens enkele maanden in de gaten, waarop ze in Dusseldorf en Bochum werden gearresteerd, samen met een vierde verdachte. Het viertal plande een aanslag met een fragmentatiebom op een bus.Tenminste een van hen, de celleider Abdeladim el-Kebir, doorliep een trainingsprogramma in het Pakistaanse Waziristan. De cel zou volgens de Duitse openbaar aanklager uit 7 a 8 personen bestaan. Mogelijk lag deze poging in het verlengde van de verijdelde aanslagen van september 2010.

8 september 2012: Voorbereiding aanslag in Berlijn
Een Duitser van Libanese komaf en een Palestijn uit Gaza bereiden in Berlijn een aanslag voor. Ook zij vielen door de mand toen ze verdachte chemicaliën wilden kopen. Over het exacte doelwit bestaat nog onduidelijkheid. De zaak is nog in onderzoek.

25 oktober 2012: Extremist roepen op tot aanslagen in Duitsland
In een document dat op Jihadistische fora circuleerde riep een Duitse islamist met de naam Abu Assad moslims op aanslagen te plegen uit wraak voor een Amerikaanse film over de profeet Mohammed. De hoofdrolspeler zou volgens Abu Assad een Duitse acteur zijn. In een statement riep hij moslims op vijanden te onthoofden en dit te filmen.

11 december 2012: Politie voorkomt zware aanslag in Bonn
Op het station in Bonn werd een sporttas met explosieven aangetroffen. De politie ontruimde het station en arresteerde twee Somaliers in een internetcafe in Bonn. De Somaliers werden twee dagen later weer vrijgelaten. Op 13 december werd een video vrijgegeven met een verdachte die met de bomtas bij de McDonalds op het station in Bonn binnen komt lopen. De verdachte is op het moment van schrijven nog niet gearresteerd.
Bekijk de video met beelden van de verdachte hier:

Beelden van de bommenlegger in Bonn:

1 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter