En zo klinkt de tweede Nederlandse JSF

We schreven vrijdag al dat een vliegtuigspotter in Amerika foto’s had gemaakt van de luchtdoop van het tweede Nederlandse F-35 testtoestel, de F-002. Maar daar blijft het niet bij. Van de ‘maiden flight’ is ook een film gemaakt, waarbij de F-35 allerlei manoeuvres uitvoert boven de vliegbasis. Piloten die meekijken mogen ons in de reacties uitleggen wat er door de testvliegers wordt getest.

Geluid
Opvallend aan de film is ook het geluid, donkerder en gevoelsmatig iets zwaarder dan de F-16. Omwonenden van de vliegbases Volkel en Leeuwarden mogen alvast wennen aan het geluid van het toestel dat – zoals het er naar uitziet – aan het eind van dit decennium zijn intrede doet in Nederland. Met name rond vliegbasis Leeuwarden verzetten inwoners zich tegen de komst van de JSF uit vrees voor geluidsoverlast.

Nog geen ‘officiële doop’
Opvallend is dat zowel het ministerie van Defensie als Lockheed Martin nog geen mededeling hebben gedaan over de vuurdoop van het tweede Nederlandse testtoestel. Het F-35 dossier is in Den Haag gevoelig omdat de coalitie verdeeld is over het te verwerven vliegtuig. Minister van Defensie Hennis-Plasschaert maakt in haar toekomstvisie de keuze voor de JSF later dit jaar bekend.

Wat zien we in het filmpje?
Een goed ingevoerde piloot meldt NovemerLima dat de F-002 in het filmpje de eerste van twee a drie zogenaamde ‘Company Flights’ maakt. Daarbij wordt de F-35 gevolgd door een ‘Chase’-vliegtuig, in dit geval een F-16. Tijdens de vlucht van het testtoestel worden met name de vliegtechnische systemen uitgetest. Daarna volgen nog enkele vluchten waarna de JSF wordt overgedragen aan de Amerikaanse overheid. Pas daarna kan het testtoestel door Nederland worden overgenomen.

 

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter