EOD in actie na vondst brisantgranaat door magneetvissers in Zwolle

Magneetvissen kan levensgevaarlijk zijn als je onverwacht een Duitse brisantgranaat opvist uit een gracht in Zwolle. Een stel overkwam dat en haalde daar een zwaar object omhoog: het bleek te gaan om een 81 mm brisantgranaat.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie moest eraan te pas komen om het projectiel onschadelijk te maken. Voorzichtig werd de granaat langs een stalen damwand omhoog gehesen en vervoerd naar een industrieterrein. Daar werd het door de EOD onschadelijk gemaakt.

Vele tientallen uitrukken wegens magneetvisserij
Dat een dergelijke ‘explosieve’ vangst door magneetvissers geen incident is, blijkt uit eerdere incidenten. De EOD komt vele tientallen keren per jaar in actie nadat magneetvissers munitie opvissen.
Hierdoor kijken steeds meer gemeentes naar een magneetverbod voor plekken waar mogelijk munitie kan liggen op basis van historische kennis, maar een algeheel verbod is er niet.

Elk jaar ruimt Defensie zo’n 2500 explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Dat varieert van plotselinge vondsten, zoals in een vissersnet of tijdens het magneetvissen, tot bodemonderzoek bij de de aanleg van wegen en woonwijken.

Foto’s: 112-correspondent

You may also like

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter