Escalatie dreigt met buurlanden Syrië

In het zuidoosten van Turkije raakten vandaag drie Turken gewond na luchtaanvallen door het Syrische regeringsleger, waaronder een Turkse militair. Aan de zuidelijke grens van Syrië nam het Israëlische leger eerder deze middag een mortierbatterij onder vuur, nadat een verdwaalde mortiergranaat in de buurt van een Israëlische stad belandde. Een escalatie van het conflict dreigt.

De beschietingen van vandaag komen na een serie incidenten in de afgelopen weken, waarmee het conflict in Syrië een internationaal karakter lijkt te krijgen. Buurlanden Turkije en Israël hebben al enige tijd te maken met vijandelijk vuur vanuit Syrië, waarbij aan Turkse zijde zelfs enkele burgerslachtoffers vielen. Turkije sloeg hierop hard terug door artilleriebeschietingen uit te voeren op stellingen van het Syrische leger.

Reactie NAVO: ‘plannen in de maak’
Navo-chef Rasmussen liet vandaag in Praag weten dat de Navo “alles zal doen om onze bondgenoot Turkije te verdedigen”. Ook liet hij weten er “plannen in de maak zijn om Turkije te beschermen en verdedigen, waar hopelijk voldoende afschrikking van uitgaat zodat aanvallen op Turkije niet meer zullen plaatsvinden.”

Golanhoogte
Eerder waren tanks van het Syrische leger het gedemilitariseerde gebied op de Golanhoogte binnengereden. Israël heeft hierover z’n beklag gedaan bij de VN. Gisteren nog vuurde Israël bij wijze van waarschuwing een raket af richting Syrië, na herhaaldelijk mortiervuur van Syrische zijde.Vandaag werd voor het eerst gericht Syrische stellingen onder vuur genomen.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter