‘Explosie treft nucleaire installatie Iran’

Fordow

Door een grote explosie zou afgelopen maandag een groot deel van een belangrijke Iraanse nucleaire faciliteit zijn verwoest. De Fordow-installatie is een van de best beveiligde Iraanse nucleaire sites, en zou zelfs voor bunkerbusters onbereikbaar zijn. De berichten over een explosie, afkomstig van een Amerikaans weblog, zijn vooralsnog niet bevestigd.

Hamidreza Zakeri, een voormalige inlichtingenofficier die voor het Iraanse regime zou hebben gewerkt, meldde dat de explosie een belangrijk deel van de installatie heeft vernietigd. Ook zouden volgens Zakeri ongeveer 240 man personeel vast zitten. De faciliteit in Fordow bevindt zich zo’n 80 meter onder de grond.

[pullquote]Israelische minister Avi Dichter: ‘Iedere explosie in Iran die niet burgers maar materieel beschadigd is welkom’. [/pullquote]In Israel reageerde minister van Thuisfrontdefensie Avi Dichter vandaag door te stellen dat ‘Iedere explosie in Iran die niet burgers maar materieel beschadigd welkom is’. 

In het verleden zijn vaker mysterieuze explosies voorgekomen. De regering in Teheran heeft echter altijd ontkend dat deze explosies betrekking hadden op het nucleaire programma. In augustus 2012 werd de faciliteit in Fordow nog getroffen door een ‘stroomstoring’.

Iran werkt momenteel aan een nucleair programma, naar eigen zeggen voor vreedzame doeleinden. Met name de VS en Europa zijn hier echter niet van overtuigd en proberen Iran door zware sancties tot een meer open houding te dwingen. Parallel hieraan zouden de VS en Israël door verschillende vormen van sabotage proberen het Iraanse kernprogramma te ontregelen.

Update: Iran ontkent dat er een explosie heeft plaatsgevonden in Fordow.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter