Fokker en GA willen Predator bouwen voor Defensie

Fokker wil samen met het Amerikaanse bedrijf General Atomics werken aan een Predator-drone voor Nederland. Daarvoor hebben de beide bedrijven een intentieverklaring getekend op de Paris Air Show. Defensie wil een aantal dronesystemen aanschaffen voor onder meer verkenningstaken. De Predator-drone wordt door de Amerikanen veel gebruikt en ook bewapend ingezet in onder meer Afghanistan en Pakistan.

De Nederlandse Defensie heeft nog geen definitieve keuze gemaakt voor een drone, maar voor wat de Krijgsmacht voor ogen heeft zijn wereldwijd slechts enkele types beschikbaar. De Predator-drone is daarvan de meest bekende. Amerika gebruikt de drones voor verkenningen, observaties en aanvallen in onder meer Afghanistan en Pakistan. Door het bewezen karakter en gebruik door andere NAVO-landen als Engeland en Italië is de Predator een voor de hand liggende kandidaat voor Defensie.

Als General Atomics de opdracht krijgt zal Fokker helpen met het inpassen van de hardware volgens de Nederlandse standaarden en onderdelen vervaardigen en ondersteuning bieden.

De Nederlandse Defensie bukt zwaar onder de bezuinigingen die het in de organisatie moet doorvoeren. Toch zijn er ook investeringsposten, zoals cyberwarfare en de aanschaf van onbemande systemen. Het is nog niet bekend wanneer Defensie een keuze maakt over de aan te schaffen drones.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter