Gezocht: machinegeweren ‘van de plank’

Defensie gaat afscheid nemen van twee oude machinegeweren die al sinds de jaren vijftig en zestig worden gebruikt. De bijna antieke zware Browning .50 voor op onder meer voertuigen en schepen en de middelzware Mag 7,62 mm zijn aan het einde van hun levensduur en het kost teveel geld om ze in stand te houden.

Welke mitrailleurs ervoor terugkomen wordt pas vanaf volgend jaar duidelijk. Volgens Defensie worden het er door de krimpende krijgsmacht in ieder geval wel minder dan nu .

Van de plank
Defensie wil de wapens van de plank kopen in de hoop op lage risico’s voor de kosten, de tijd en kwaliteit van het product. Defensie heeft momenteel nogal wisselende ervaringen met een ander product dat ze niet van de plank koopt. De aankoop van de twee mitrailleurs moet volgens de planning in 2017 voltooid zijn.

Bedrijfsleven
Defensie gaat in de volgende projectfasen bekijken of ze het Nederlandse bedrijfsleven bij het project kan betrekken en of er internationale samenwerking mogelijk is. Naar schatting gaat de aankoop tussen de 50 en 100 miljoen euro kosten.

Hieronder een video vanaf een marineschip waar met de  .50 Browning wordt geoefend.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter