Grijpt Syrië naar chemische wapens?

Volgens Westerse inlichtingenbronnen is Bashar Assad begonnen zijn chemische wapenarsenaal klaar te maken voor inzet. Volgens medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten gaat het om meer dan alleen een verplaatsing. Een hooggeplaatste inlichtingenofficier liet The New York Times weten dat het Syrische regime ‘handelingen verrichten die de indruk wekt dat ze van plan zijn de wapens te gaan gebruiken’. Syrie heeft zo’n duizend ton chemische wapens, waaronder uiterst dodelijke zenuwgassen als VX, Tabun en Sarin.

Rode Lijn
Dat het gaat om een gevaarlijke ontwikkeling wordt geïllustreerd door eerdere waarschuwingen vanuit Turkije, Israël en de VS hiervan af te zien. President Obama noemde dit in augustus al een ‘Rode Lijn’: “Voor ons wordt de rode lijn overschreden als we zien dat chemische wapens worden verplaatst en ingezet. Dat zal mijn inschatting veranderen.” Mocht Obama woord houden, en bij een eventuele inzet van chemische wapens binnen of buiten Syrie overgaan tot ingrijpen, dan zal volgens het Pentagon een troepenmacht van zo’n 75.000 man nodig zijn om alle chemische wapens in Syrië veilig te stellen.

Wanhoopsdaad
Eerder werd al gespeculeerd over de inzet van chemische wapens door het Syrische regime. Zo zou Assad in ijltempo bezig zijn ballistische raketten vanuit Iran en Noord-Korea aan te schaffen. Analisten wijzen erop dat dergelijke raketten eerder bij een internationaal treffen zullen worden ingezet dan in een binnenlands conflict. Assad zou bij een dreigende ineenstorting van zijn regime bij wijze van wanhoopsdaad proberen het conflict te internationaliseren. Deze ontwikkeling was eerder mogelijk al reden voor Turkije om via de Navo een verzoek te doen het luchtruim te beveiligen met Patriotraketten. Aan dit verzoek heeft onder meer Nederland gehoor gegeven.

Inzet tegen rebellen
Een meer waarschijnlijk scenario is de inzet van chemische wapens tegen de rebellen. De laatste weken zijn de rebellen aan de winnende hand en zijn op het moment van schrijven bezig aan een groot en gecoördineerd offensief in Damascus. Militaire analisten denken dat hiermee de meest gewelddadige en vernietigende fase van de strijd is aangebroken. Mocht Assad de strijd in Damascus verliezen, de stad waar hij zijn sterkste en meest loyale eenheden heeft geconcentreerd, dan is het zeer wel mogelijk dat hij naar chemische wapens zal grijpen.

Hezbollah
Onduidelijk is welke rol Hezbollah zal spelen in een dergelijk scenario. Bij verschillende chemische wapendepots zijn in de laatste maanden Hezbollah-trainingskampen ingericht. Een reden hiervoor zou zijn dat Hezbollah-strijders hierdoor gevrijwaard zouden blijven van bombardementen bij een eventuele Westerse aanval op Syrië  Mocht Hezbollah echter proberen de hand op chemische wapens te leggen, dan ziet Israël dat als reden om aan te vallen. Al in juli dit jaar liet premier Netanyahu doorschemeren dat de VS in een dergelijk scenario Israël de vrije hand zal geven.

Hoe een eventuele Amerikaanse interventie zich verhoudt met een mogelijke Israëlische aanval is vooralsnog niet duidelijk.

Update:

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton waarschuwt dat bij inzet van chemische wapens tegen de bevolking de VS ‘zeker actie zal ondernemen’.

 

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter