Het Noord-Koreaanse raketprogramma: Van Scud tot Taepodong-2

Mocht Noord-Korea er de komende weken in slagen daadwerkelijk een satelliet in de ruimte te brengen, dan zal dat een prestatie van formaat zijn. De algemene verwachting is echter dat de aangekondigde lancering even onsuccesvol zal zijn als de drie eerdere pogingen een satelliet in de ruimte te brengen. Toch wordt de lancering gezien als een ernstige bedreiging en zelfs als een overtreding van resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Welke bedreiging vormt een operationele Taepodong-raket eigenlijk? En hoe komt Noord-Korea aan zo’n raket?

Exportproduct

Hwasong-5
De Hwasong-5 raket tijdens een militaire parade in Pyongyang
Het startpunt in het Noord-Koreaanse raketprogramma is direct te herleiden op de aankoop van Egyptische Scudraketten rond 1980. Noord-Korea weet deze raketten na te bouwen en begint in 1985 met de productie van de de Hwasong-5 raket. De opvolger, de Hwasong 6 wordt een succesvol exportproduct. Landen als Syrië, Jemen, Libië en vooral Iran, dat in de jaren tachtig in een dodelijke strijd met Irak verwikkeld is, kopen enkele honderden exemplaren. Later gaan Syrië en Iran de raketten in samenwerking met de Noord-Koreanen zelf bouwen. In Iran staat de raket bekend als de Shabab-2.

 

Samenwerking met Iran

Shahab 3
Lancering van een Shahab-3 raket
De opvolger van de Hwasong-6 is de Nodong of Rodong-1, een kopie van z’n voorganger, maar groter en krachtiger. De raket vindt al snel z’n weg naar Pakistan en Iran, waar de raket als Shabab-3 in 2001 in productie wordt genomen. Iran is voor een groot deel verantwoordelijk voor de financiering van de research, en mag in ruil hiervoor zelf de productie ter hand nemen. Met de Nodong komt Japan binnen raketbereik van Noord-Korea. Het bereik van de raket is maximaal 1350 kIlometer.

Eerste poging

Vervolgens wordt de Nodong-B ontwikkeld, een ballistische raket met een bereik van maximaal 4000 kilometer. Het is de opmaat naar de eerste Taepodong-raket, ook bekend als de Paektusan, wat een verwijzing inhoudt naar de gemythologiseerde ‘geboorteplaats’ van Kim Jung II, de Paektusan-berg. De Taepodong-1 of Unha-1 is een tweetrapsraket. De basis bestaat uit een Nodong-B en het bovenste deel uit een Hwasong-6. Met de Taepodong-1, wordt al in 1998 een vergeefse poging gedaan een satelliet in de ruimte te brengen, hoewel de Noord-Koreanen tot op de dag van vandaag volhouden dat zich een Noord-Koreaanse satelliet in de ruimte bevindt. De raket kan een kop van zo’n 1000 kilogram vervoeren.

Drietrapsraket 

De Taepodong-2 of Unha-2 is een drietrapsraket, met als basis een Musudan-1 raket, een rakettype dat de Noord-Koreanen in samenwerking met de Russen ontwikkelden. Het middendeel bestaat vermoedelijk uit een Nodong of Hwasong-6 raket. Over het derde en bovenste deel bestaat veel onduidelijkheid, maar specialisten vermoeden dat hiervoor Chinese technologie wordt gebruikt. De eerste twee testen, in 2006 en in april 2012 zijn mislukken. Een reden van falen is volgens specialisten de moeizame integratie van oude raketsystemen in het huidige nieuwe Taepodong-2 programma.

Dreiging

Specialisten hebben berekend dat de raket met een lading van 1000 kg een geschat bereik heeft van maximaal 6000 km, en met een lading van 500kg zelfs 9000 km, waarmee Noord-Korea steden als San Francisco zou kunnen treffen. De raket kan zowel een satelliet als een NBC-kop (Nucleair, Biologisch, Chemisch) dragen. Aan de precisie van de raket wordt ernstig getwijfeld, maar als terreurwapen zou het kunnen voldoen, als het zou worden ingezet tegen grote bevolkingscentra. De grote angst van landen als Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten is dat een operationele raket met een nucleaire lading ingezet kan worden als chantagewapen.

Momenteel zouden de Iraniërs dezelfde raket, met de naam Shabab-6 ook in ontwikkeling hebben. Hard bewijs hiervoor ontbreekt vooralsnog, maar geheel onwaarschijnlijk is dit ook niet, gezien eerdere samenwerkingsprojecten.

 

Beelden van de ophef na een Noord-Koreaanse raketlancering uit 2009:

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter