Hoe werkt de Patriot-raket?

Niet dat we nu de oplossing willen bieden voor een langslepende ruzie met een vervelende buurman, alhoewel het de ultieme afschrikker is achter de schutting van uw dwarse buur. De Patriot is één van de meest geavanceerde onderscheppingssystemen ter wereld en Nederland heeft er een aantal van. Turkije, die de Patriots tegen zo’n vervelende buurman wil inzetten, heeft de NAVO  gevraagd om dit systeem langs de grenzen te plaatsen. En omdat Nederland één van de weinige landen is die dit hoogtechnische materiaal bezit en hard nadenkt of ze het wil leveren (hetgeen doorgaans een ja betekent) brengen wij het specificatie- en handleidingsboekje van de fabrikant even terug tot een eenvoudig overzicht. 

Vijandelijke raket binnen minuut in achtertuin
Anders dan met de geleide Sidewinder- en Stingerrraketten die gebruik maken van een infraroodsensor, maakt de Patriot gebruik van een radarsysteem dat in de Patriotbatterij aanwezig is. Deze radar kijkt zo’n tachtig kilometer vooruit, waarmee het inkomende raketten kan opsporen, volgen en onderscheppen. Nu lijkt tachtig kilometer aardig dichtbij voor een vijandelijke raket, maar een Patriotraket vliegt zijn prooi met circa Mach 5 tegemoet (anderhalve kilometer per seconde).

De vijandelijke raket vliegt met dezelfde snelheid op je af, dus snel handelen is noodzakelijk.  Snel is dus binnen enkele seconden, omdat diezelfde vijandelijke raket binnen een minuut na detectie in je achtertuin landt. Daarom kunnen de systemen ook volautomatisch werken op basis van friend or foe herkenning, voor het geval er een soldaat met het sterrenbeeld Weegschaal achter de radar zit.

 

Waarom wordt Nederland gevraagd?
Nu zijn er niet veel landen die een Patriot-batterij op stalling hebben staan, een stuk of negen in totaal. Maar Nederland heeft als één van die landen de meest moderne raketten in huis: de PAC III. Anders dan zijn voorganger, nummer 2, is deze lichter én explodeert hij als het lukt een inkomende raket te onderscheppen. Dat laatste is vooral belangrijk omdat de oudere broer van deze raket bijvoorbeeld inkomende Scuds slechts deels kon uitschakelen. Bij onderscheppingen ontplofte deze wel, maar viel de kop soms gewoon door op het doelwit. En dat is het gevaarlijkste deel van de raket, zeker als deze een chemische lading bezit. Verder bezit de PAC III raket een eigen geleidingscomputer, waardoor het nog beter binnenvliegende doelwitten zoals kruisraketten of ballistische raketten kan uitschakelen.

Minister van Financiën Dijsselbloem zal wel een traantje laten als Nederland bij inzet enkele van deze raketten moet afschieten. Eén PAC III raket kost zo tussen de twee en drie miljoen dollar, dus dat wordt een dure verdediging van de Eurozone. U begrijpt meteen waarom dit kabinet even moet nadenken over de mogelijke inzet van de Patriots, ook al geeft de regering Rutte al wel aan dat het solidaire karakter van de aanvraag een grote rol speelt.

En zo werkt het in de praktijk
CNN maakte in 2003 een reportage over een daadwerkelijke aanval vanuit Irak op een controlecentrum in Kuweit. In het controlecentrum sloeg lichte paniek toe toen werd gemeld dat er een ‘missile launch’ vanuit Irak naar Koeweit werd gezien. Bekijk de indrukwekkende reportage over welke processen er spelen en hoe de Patriot daarin een levensreddende rol speelt.

You may also like

1 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter