Iran presenteert homemade JSF

Iran heeft zaterdag zijn nieuwste vliegtuig gepresenteerd. De Qaher-313 (Overwinnaar 313) moet de tegenpool zijn van een Amerikaans gevechtsvliegtuig, schrijft het Iraanse Press-TV. Het vliegtuig heeft opmerkelijke uiterlijke overeenkomsten met de JSF maar lijkt naar eigen zeggen op de F/A-18 Super Hornet of de F-5 Tiger II. Of het daadwerkellijk kan vliegen is niet duidelijk. Veel verder dan op een foto is het toestel nog niet gekomen.

Radar ontwijkend
Het nieuwe toestel zou volgens de Iraanse autoriteiten supergeavanceerd zijn en de radar kunnen ontwijken. Bovendien kan het toestel op korte landingsbanen uit de voeten.

Het vermoedelijk multirole gevechtsvliegtuig ‘Qaher’ is een éénzitter en voorzien van de laatste moderne technologiën, aldus Ahmadinejad die het toestel presenteerde. Volgens de Iraanse autoriteiten is het toestel bedoeld voor de verdediging van de Islamitische staat.

Scala aan ‘hypermoderne systemen’
Iran pronkt vaker met nieuwe ‘hypermoderne’ wapensystemen. Zo werd een klein jaar na de vangst van een hypermoderne Amerikaanse drone een eigen variant aangekondigd. Recent werd een nieuwe gevechtshelikopter gepresenteerd. In hoeverre de nieuwe wapensystemen werken of bestaan is niet duidelijk.

Iraanse defensie-industrie
Iran werkt al jaren aan de opbouw van een eigen vliegtuigindustrie. Met succes, want in de afgelopen jaren produceerden de Iraniërs twee nieuwe vliegtuigen. De Azarakhsh was het eerste zelfgeproduceerde toestel. De Saeqeh volgde in 2010. Iran probeert met een eigen defensie-industrie het militaire apparaat uit te breiden. Door internationale sancties kan het land moeizaam of geen militair materieel kopen.

You may also like

1 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter