Iran toont nieuwe wapensystemen

Onderzeeërs, Stealth bommenwerpers, een aap in de ruimte, en eigen tanks. Het Iraanse technologieprogramma staat voor niets, zo is de boodschap. En nu, tijdens Daheye Fajr (10 dagen van Dageraad), waarin de revolutie van 34 jaar geleden wordt herdacht, wordt vrijwel dagelijks een nieuw teken van Iraans vernuft getoond aan de buitenwereld. Een buitenwereld die al dat moois met de nodige scepsis ontvangt. Wat wil Iran hiermee bereiken?

Het is inmiddels goed gebruik in Iran om tijdens Daheye Fajr de zegeningen van de Islamitische Revolutie aan de wereld te tonen. Zo werden in het verleden bijvoorbeeld luchthavens geopend en nieuwe technologische ontwikkelingen getoond, waarbij vooral goede sier werd gemaakt met militaire toepassingen hiervan. Zo werd de effectieve Fajr-5 raket enkele jaren geleden tijdens, de naam zegt het al, Daheye Fajr gepresenteerd.

Dit jaar lijkt Daheye Fajr vooral te worden aangegrepen om Iran’s vermogen, ondanks internationale sancties, vooraan te lopen op het gebied van wapensystemen te benadrukken. In het Westen is men niet onder de indruk. De Qaher-313 wordt niet heel serieus genomen op internationale luchtvaartfora, de aap die vorige week terugkeerde uit de ruimte blijkt een andere te zijn dan de aap die de ruimte was ingestuurd, en de tank is een upgrade van een bestaand model, dat weer gebaseerd is op de roemruchte Russische T-72. Over de kwaliteit van de upgrade is overigens nog niets bekend.

Het lijkt de Iraanse variant van een Potemkin-dorp waarmee de aandacht wordt afgeleid van de moeilijke financiële situatie waarin Iran zich door de knellende sancties momenteel bevindt. Zeker richting de verkiezingen in juni van dit jaar is de leiders er, dit jaar nog meer dan anders, veel aan gelegen de nadruk te leggen op de zegeningen van de Islamitische Revolutie. Kortom, de presentatie van het nieuwe materiaal is vooral bedoeld voor binnenlands gebruik.
De zeer hoogwaardige Iraanse nucleaire technologie blijft hierbij overigens volledig buiten beeld.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter