Iran schiet op drone: meer spanning Golf

Begin november, enkele dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, hebben twee Iraanse SU-25 gevechtsvliegtuigen een Amerikaanse predator beschoten. De drone vloog volgens de Amerikanen op zo’n zestien mijl van de Iraanse grens in het internationale luchtruim. De Iraanse ‘frogfoots’ (NAVO benaming voor de vliegtuigen van Russische makelij) schoten met hun boordwapens onder de drone. Onduidelijk is of de piloten de drone hebben gemist of een waarschuwingsschot gaven.

Incident pas bekend na verkiezingen
Pas na de Amerikaanse verkiezingen wist een CNN-journalist de hand op het nieuws te leggen. Tijdens een persconferentie van het Pentagon ging een woordvoerder verder in op het incident, waarbij deze aangaf beklag te hebben gedaan bij de Iraanse autoriteiten. In Iran reageerde men niet direct op het incident, maar gaf een woordvoerder wel aan alle dreiging vanuit de lucht en vanaf de grond te zullen bestrijden.

Perzische golf militair toneel
De onbemande en onbewapende drone werd na de beschieting nog een tijd gevolgd totdat deze zich verder van de Iraanse grens verwijderde. De Amerikanen, maar ook andere geallieerde landen zijn nadrukkelijk aanwezig in de Perzische golf en de Straat van Hormuz om sluiting door Iran te voorkomen. Liefst veertig procent van de wereldolie wordt door deze wateren vervoerd en een afsluiting zou ernstige gevolgen hebben voor de wereldhandel. De Amerikanen hebben gedreigd bij een sluiting door Iran militair te zullen ingrijpen.

Naast de Amerikanen zijn ook de Fransen aanwezig in de regio, onder meer op bases in de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Groot-Brittanië overweegt nu haar Eurofighter Typhoons te verplaatsen naar de Perzische golf, zo melden verschillende Britse media.

Grote druk door sancties
De door de VN ingestelde sancties tegen Iran leidt tot steeds meer spanningen, ook in Iran zelf. Zo moest de Iraanse autoriteit ingrijpen bij demonstraties als gevolg van een flinke koersval van de nationale munt in het land. Door de sancties is het voor Iran steeds moeilijker om handel te drijven met het buitenland. De strenge internationale maatregelen zijn bedoeld om Iran af te houden van haar nucleaire programma, omdat in de Westerse wereld de vrees bestaat dat het land werkt aan een nucleair wapen.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter