Israel bestookt vanuit Gaza en Syrië

Israël heeft zondag voor het eerst sinds 1973 schoten richting Syrië afgevuurd, nadat een mortier vanuit Syrië in Israël landde. Volgens het IDF, het Israëlische leger, betrof het Syrische schot mogelijk een afzwaaier door gevechtshandelingen tegen rebellen. Desondanks vuurde Israël waarschuwingsschoten terug. Rond de Golan hoogte overschreden Syrische troepen of munitie de afgelopen weken vaker de gevoelige grens tussen beide landen.

De Syrische mortier raakte een post van het Israëlische leger bij de Golan Hoogte, zonder beschadigingen of verwondingen te veroorzaken. Het Israelische leger heeft een klacht ingediend bij de VN troepen in de omgeving met de boodschap dat het hard zal terugslaan bij vijandigheden uit Syrie.

De Golan Hoogte werd in 1967 door Israël veroverd op Syrie. In 1981 werd het gebied door Israel geannexeerd, maar werd door de internationale gemeenschap verworpen. De afgelopen jaren zijn er gesprekken geweest om het gebied terug te geven aan Syrië, maar tot een oplossing is het nooit gekomen.

Acties over en weer bij Gazasstrook

Tanks trekken de Gazastrook in als vergelding op een aanval op een Jeep met een antitank-raket. Foto: IDF

De gebieden langs de Gaza strook kregen het zaterdag en zondag ook flink te verduren. Zaterdag werden er 77 raketten afgeschoten, zondagmiddag waren het er al meer dan 40. Het raketverweersysteem ‘Iron Dome’ haalde een deel van de raketten neer, maar kon niet voorkomen dat een deel ook neerkwam en huizen beschadigde.

In Gaza vielen zaterdag verschillende doden en gewonden na acties van Israel met tanks. Die volgden op een actie vanuit de Gaza strook, waarbij met een antitank-raket op een jeep werd geschoten.

‘Dramatically escalation’
Volgens het Israëlische leger is er sprake van een dramatische escalatie van het aantal aanvallen vanuit Gaza tegen het land. Waar de afgelopen weken enkele incidenten plaatsvonden, zijn het er in anderhalve dag meer dan honderd. Het leger heeft aangegeven hard te zullen ingrijpen.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter