Israël: Gaza is front van Iran

Het Israëlische leger grijpt het conflict met de Gazastrook aan om Iran te beschuldigen van het aanjagen van de geweldadigheden door Hamas en de Islamtische Jihad. De beide facties beschieten Israël met projectielen die voor het grootste deel afkomstig zijn uit Iran, zei militair deskundige Alon Ben-David zaterdagavond in het programma EenVandaag. Israël vreest dat Iran de Gazastrook bewapent om Israël aan te vallen zodra het land een luchtaanval op het kernprogramma van Iran start.

Langeafstandsraketten
De hoeveelheid raketten en de reikwijdte ervan zijn in vergelijking met de situatie in 2008, ten tijde van de Gazaoorloog, veel groter. Met name de langeafstandsraketten van de Hamas en de Islamtische Jihad baren de Israëli zorgen. De door de Hamas zelfbenoemde M75 raketten (75 staat voor de rijkweidte in kilometers) zouden niet zelf in elkaar zijn geknutseld zoals de militanten beweren, maar zijn geleverd door Iran. De raketten bereikten donderdag en vrijdag de steden Tel Aviv en Jeruzalem, waar al decennia lang al geen luchtalarm meer had geklonken.

Hetzelfde type raket, de Iraans geproduceerde Fajr 5, komt volgens Israëlisch specialist Alon Ben-David het land binnen via de Sinaï. Daar blijft het volgens de Ben-David niet bij. Iran heeft volgens de defensiekenner in de afgelopen twee jaren de rebellen in de Gazastrook bewapend, opgeleid en gefinancierd en ze omgetoverd tot een frontpost van Iran.

‘Iran als frontpost’
Ook het Israëlische leger liet via de sociale media weten de Gazastrook als een frontpost van Iran te zien. Daarmee betrekt Israël het land officieel in het conflict, zonder er direct militair op te reageren. Voormalig Israëlisch correspondent Annet Röst speculeerde in EenVandaag zelfs dat de aanval op Gaza een tactiek van Netanyahu zou kunnen zijn. Het nu uitschakelen van het wapenarsenaal zou voorkomen dat Iran de Hamas en Islamitische Jihad een opdracht kan geven om Israël met raketten te bestoken zodra het land overgaat tot een aanval op Iran.

Het confict met Gaza wordt niet alleen gevoerd via de lucht of mogelijk later via de grond, maar ook met behulp van social medial. Met een uitgekiende mediastrategie probeert het Israëlische leger de herkomst van de wapens in de Gazastrook uit te leggen of te framen. Zie onderstaande video van het IDF.

Veel burgerdoden
Door de luchtaanvallen van het Israëlische leger in de Gazastrook zijn veel burgerdoden gevallen, melden Palestijnse media. Tijdens een bezoek van de Egyptische premier aan een ziekenhuis in Gaza afgelopen vrijdag toonde deze zich geschokt door de kinder- en burgerdoden en riep op om het geweld te staken. Israël zegt de aanvallen in Gaza minutieus uit te voeren en burgerdoden te willen voorkomen, maar in het dichtbevolkte Gazastad is dat bijna een onmogelijke zaak. Ondanks een aangekondigd staakt het vuren tijdens het bezoek van de Egyptische premier ging het afschieten van raketten uit Gaza onverminderd door.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter