Israël vernietigt Syrische BUK-M2E-luchtdoelraketten

Syrische BUK-M2E in actie

Het wapenkonvooi in Syrië dat door Israëlische gevechtsvliegtuigen is aangevallen, vervoerde Russische BUK-M2E-raketten, zo meldt The Wall Street Journal. Met deze luchtdoelraketten zou Hezbollah de Israëlische luchtmacht (IAF) kunnen bedreigen, waardoor de bewegingsvrijheid van de IAF ernstig zou worden beperkt.

BUK-M2E-raketten, in het Westen beter bekend als SA-17’s, zijn mobiele grond-luchtdoelraketten van Russische makelij, die ingezet kunnen worden tegen vijandelijke straaljagers, helikopters en kruisraketten, maar ook tegen doelen op zee en zelfs tegen doelen op de grond. [pullquote]BUK-M2E-raketten kunnen worden tegen vijandelijke straaljagers, helikopters en kruisraketten, maar ook tegen doelen op zee en zelfs tegen doelen op de grond[/pullquote] De raketten zijn gevreesd door hun geavanceerde radarsysteem, waardoor het systeem buitengewoon effectief is. De grote mate van mobiliteit maakt het moeilijk de raketten op te sporen, waardoor het verrassingselement wordt vergroot.

Israël spreekt al sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog over de risico’s van de overdracht van dergelijke geavanceerde Syrische wapensystemen, maar ook van chemische en biologische wapens, in de handen van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. De aanval op het konvooi, en op het militaire reseachcentrum nabij Damaskus, kan volgens waarnemers dan ook worden gezien als een duidelijke waarschuwing aan het adres van Syrië en Hezbollah om af te zien van wapentransporten van Syrië naar Libanon.

Russisch informatiefilmpje over het BUK-M2E-systeem (in Russisch):

You may also like

1 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter