Israël wapent zich met Davids Sling

Toegegeven, het heeft raakvlakken met het verhaal van de kleine David die de reus Goliath neerslingert. Israël, omgeven door landen waar naar schatting 200.000 raketten richting het land gericht staan, spijkert de lucht volledig dicht met een raketschild waar je ‘u’ tegen zegt. Naast het bewezen ‘Iron Dome’ dat een succesrato van 86 procent tegen Palestijnse raketten had gaat Davids Sling de midden- en lange afstandsjongens neerhalen. En de test is geslaagd.

Meer raketdreigingen
Tijdens de Gaza-operatie Pillars of Defense werden er, anders dan voorheen, middellange-afstandraketten van Iraanse makelij afgeschoten. En deze Fajr-5 raketten zijn een voorproefje van wat de Hezbollah in Libanon op voorraad heeft staan. Of wat Syrië zou kunnen afschieten, zoals Scuds, om de internationale gemeenschap af te leiden van de binnenlandse problemen. Om maar over het arsenaal raketten in Iran te zwijgen. De Israëli zijn er dus aan gelegen om hun raketafweer dicht te spijkeren en dus moet Davids Sling (ook wel Magic Wand genoemd) uitkomst bieden.

Raytheon’s en Rafael’s tweetraps Stunner tijdens een tentoonstelling. Foto: Raytheon.

Tweetrapsraket succesvol getest
Davids Sling is in ontwikkeling bij de lokale Israëlische defensiefabrikant Rafael en het Amerikaanse Raytheon. Samen ontwikkelden ze de Stunner, een tweetraps raket die in staat is om raketten, kruisraketten en onbemande vliegtuigen met een bereik van 70 tot 300 kilometer neer te halen. Volgens Israëlische media is Davids Sling de laatste twee weken succesvol getest en wordt hij naar verwachting in 2014 operationeel.

Indekken of voorbereiden?
Met de komst van Davids Sling vervolmaakt de Israëlische raketparaplu zich. Het homemade Iron Dome getuigde zich de afgelopen weken al van grote waarde door 86 procent van de inkomende korte afstandsprojectielen neer te halen. En voor de raketten op grotere afstand heeft het land zich al verzekert van de Arrow. Aartsvijand Iran heeft in de afgelopen jaren aangegeven dat bij een Israëlische aanval op het nucleaire programma het boven Israël raketten zal regenen. Of de Israëli zich nu indekken of voorbereiden is een vraag die we aan de strategen en de toekomst overlaten.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter