Kabinet overweegt versnelde inzet Patriots Turkije

Het Nederlandse kabinet overweegt al na de jaarwisseling de eerste Patriot-eenheid in Turkije te plaatsen. Dat schrijft minister Hennis-Plasschaert dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is de inzet van Scud-B raketten door het Syrische leger op de rebellen. Volgens het oorspronkelijke plan moeten de beide Patriot-systemen eind januari operationeel zijn, maar als er groot luchttransport beschikbaar is kan de eerste eenheid al begin januari paraat staan bij het Turkse Adana.

Angst voor escalerende strijd
Halverwege december vuurde Assad volgens inlichtingendiensten Scud-raketten af op de Syrische rebellen. De rebellen winnen steeds meer terrein en veroverden verschillende legerbases. Volgens het ministerie van Defensie heeft Syrië vooralsnog niet de intentie om Turkije aan te vallen. Toch vreest Turkije dat er bij een escalatie van het conflict naar het buitenland toch naar lange-afstandsraketten wordt gegrepen. Met name de aanwezigheid van chemische wapens baren de Turken zorgen.

Mogelijk versnelde inzet
Het kabinet overweegt door de inzet van Scud-raketten door het regime nu een versnelde inzet van één Patriot-systeem. Dat kan alleen als er tactisch luchttransport beschikbaar is. De eerste Nederlandse Patriot zou dan al vlak na de jaarwisseling werkzaam kunnen zijn voor de verdediging van het Turkse grondgebied.

De Nederlandse Patriots worden zoals het nu lijkt gestationeerd bij het Turkse Adana, een stad van 1,5 miljoen inwoners. De stad ligt ten noordwesten van Syrië.

Defensie bereid plaatsing voor
Deze week vertrekt er een Site Survey Team van Defensie naar Turkije en begin januari volgt een groep kwartiermakers, zolang de installatie van de Patriots volgens de oorspronkelijke planning verloopt. De systemen gaan dan per schip naar Turkije, waar ze halverwege januari aankomen. De Patriot-raketinstallaties worden ingezet voor de verdediging van Turkije tegen eventuele Syrische raketaanvallen.

Ook Amerika en Duitsland leveren Patriot PAC-3 systemen, de modernste mobiele raketverdediging van de NAVO.

You may also like

2 comments

  1. Pingback: Turkse F-16′s schieten Syrische Mig neer | November Lima

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter