Kamerleden bezoeken Frisian Flag om jachtvliegtuigen te bekijken

De Tweede Kamercommissie voor Defensie zal 22 april een bezoek brengen aan vliegbasis Leeuwarden om daar ‘jachtvliegtuigen’ te bekijken, zo blijkt uit de agenda voor de defensiecommissie. Vliegbasis Leeuwarden is de komende twee weken het toneel van de internationale vliegoefening Frisian Flag waar ook de Saab Gripen en Eurofighter aan meedoen, concurrenten van F-35. Opvallend is dat het bezoek eerst op 26 april stond gepland, een dag na een groot debat over de vervanging van de F-16 in de Tweede Kamer.

Alternatieven op Frisian Flag
Frisian Flag is de grootste internationale luchtoefening die vanaf Nederlandse bodem wordt gehouden. Vliegtuigen uit onder meer Frankrijk, Duitsland, Polen en Zweden zijn daarvoor naar Leeuwarden afgereisd. Door het internationale karakter staat er een breed scala aan jachtvliegtuigen in Friesland, waaronder de Mirage, F-16, de Eurofighter en Saab Gripen. Met name de laatste twee varianten zijn voor partijen als PvdA en D66 interessant omdat ze een mogelijk alternatief bieden voor de F-35, die bij VVD en Defensie al jarenlang in de kijker staan.

Dat de Defensiecommissie van de Tweede Kamer de agenda zo heeft veranderd dat het bezoek niet na maar voor het debat over de vervanging van de F-16 wordt gehouden, is opvallend.

Kandidaten op bezoek in kamer
Hoogstwaarschijnlijk houdt de verschuiving verband met de hoorzittingen waarvoor Lockheed Martin, Boeing en Saab zijn uitgenodigd. Deze week mogen alle de drie vliegtuigbouwers voor de Tweede Kamer nog eenmaal hun toestel aanprijzen in aanloop naar het debat op 25 april. Bovendien komt de hoogste baas van het F-35 programma, Generaal Bogdan, op bezoek om de Kamer bij te praten over de JSF.

Visie op de Krijgsmacht
Defensie werkt momenteel aan een nieuwe visie op de Krijgsmacht, waaruit moet blijken welk vliegtuig het beste bij Defensie past. Naar verwachting komt dit basisdocument nog voor de zomer. De regering wil dat er dit jaar een keuze wordt gemaakt voor de vervanging van de F-16.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter