NAVO-chef na Russische annexatie: “This is a wake-up call”

De NAVO maakt zich ernstige zorgen over de veiligheid in Europa na de Russische annexatie van de Krim. “We leven in een andere wereld dan een maand geleden.” Volgens Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, moeten Europese landen stoppen met het verder bezuinigen op hun legers. “Dit is een wake-up call. Voor de internationale gemeenschap, voor de NAVO en voor de Europese veiligheid.”

[pullquote align=”right”]”Dit is de grootste bedreiging voor de Europese veiligheid en stabiliteit sinds het einde van de Koude Oorlog”[/pullquote]

Stop met bezuinigen op defensies
Volgens Rasmussen moeten Europese landen stoppen met het bezuinigen op hun legers. “Dit is de grootste bedreiging voor de Europese veiligheid en stabiliteit sinds het einde van de Koude Oorlog”, aldus de NAVO chef. Volgens hem moeten landen juist meer gaan investeren in hun defensies zodra de economie weer aantrekt. “Veiligheid komt er niet zomaar”. Ook in Nederland wordt er al jarenlang bezuinigd op het leger.

Zweden
Zweden is juist één van de landen die door de Russische dreiging meer wil investeren in zijn veiligheid. Het land stationeerde vorige week nog een aantal Gripens op Gotland, een eiland tegenover Kaliningrad. In dit kleine stukje Rusland, ingeklemd tussen de Baltische staten, is de Russische Baltische vloot gestationeerd. Afgelopen week werden op Kaliningrad nog grootschalige Russische oefeningen gehouden.

Steeds meer Russische aanwezigheid Scandinavië
De Scandinavische landen hebben in toenemende mate te maken Russische militaire bewegingen. Zo werd bekend dat er jaarlijks meer dan negentig maal Russische militaire vliegtuigen langs de Noorse grens vliegen. En nu Rusland heeft benadrukt dat het zijn Russische inwoners wil beschermen, waar ook ter wereld, vrezen de Noren dat het ook de aanwezige landgenoten op het betwiste Noorse eiland Spitsbergen wil gaan ‘helpen’.

Koude oorlog is terug
Volgens NAVO-chef Rasmussen is na de annexatie van de Krim de klok weer teruggezet door de Russen. “We dachten dat dit gedrag geschiedenis was. Maar het is terug. En het is gevaarlijk”, waarschuwt Rasmussen.

Lees de hele speech hier.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter