NAVO waarschuwt: zonder veiligheid geen welvaart

De NAVO maakt zich ernstige zorgen over de slagkracht van het westerse militaire bondgenootschap. In een toespraak liet NAVO-leider Anders Fogh Rasmussen weten dat de bestedingen uit balans zijn en dat de opkomende economieën flink investeren in hun militaire capaciteit. Nederland bezuinigd al jaren achtereen op Defensie en het is maar de vraag of de gifbeker voor het Nederlandse leger al helemaal leeg is.

[pullquote]Onze veiligheid rust op welvaart: je bent niet veilig als je blut bent. Maar andersom, onze welvaart rust op onze veiligheid.[/pullquote] “Onze welvaart rust op onze veiligheid.” Dus: niet meer bezuinigen – sterker nog – juist investeren om de opkomende machtsblokken bij te blijven. Dat is de boodschap die secretaris-generaal Rasmussen de NAVO-landen meegeeft.

We moeten investeren om onze samenlevingen veilig te houden. Dreigingen verdwijnen niet terwijl wij druk zijn met het repareren van onze economieën”. Defensiepersoneel verbaast zich al jarenlang over de maatschappelijke gelatenheid bij de miljardenbezuinigingen op Defensie. Defensie moet met de botte bijl hakken in de eigen organisatie. Daarbij sneuvelden alle Leopard-tanks en staan er duizenden banen op de tocht.


Opkomende machten investeren fors in legers
De totale defensie-uitgaven van de landen binnen de NAVO is de laatste jaren afgenomen, terwijl de opkomende economieën, zoals China, fors investeren in hun legers. “Als deze trends doorzetten krijgen we te maken met grote gaten, die de militaire capaciteit van de NAVO en de politieke betrouwbaarheid op het spel zetten.”

Er groeit niet alleen een gat tussen de NAVO en de opkomende machten, ook onderling raken de verhoudingen zoek. Zo benadrukt Rasmussen dat er verschillen zitten in de investeringen en bijdragen van Amerika en landen in Europa. In de praktijk leverde dat al logistieke problemen op tijdens de operatie in Libië. Europese landen hadden grote tekorten in onder meer precisiewapens die door de Amerikanen moesten worden aangevuld.

Bekijk de persconferentie van secretaris-generaal Rasmussen.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter