NCTV: zorg om tegengehouden jihadreiziger

Antiterreureenheid Defensie

Het dreigingsniveau in Nederland blijft substantieel, de op één na hoogste alerting van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is. Opvallend is dat niet alleen terugkerende jihadreizigers uit Syrië een grote zorg vormen, maar ook de geradicaliseerde jongeren die ervan zijn weerhouden om uit te reizen. Dat staat in het meest recente rapport van het NCTV.

Volgens het rapport maken recente incidenten in het buitenland duidelijk dat vastberaden jihadreizigers die ervan zijn weerhouden om naar een conflictgebied te reizen een gevaar kunnen vormen. Volgens de terreurbestrijder waren sommige jihadisten in het buitenland betrokken bij binnenlandse complotten. De angst bestaat dat deze solisten overgaan tot kleinschalige aanslagen, zoals de moordaanslag op een soldaat in Londen en het steekincident in Parijs.

Het rapport van het NCTV schrijft verder dat de maatschappij weerbaarder is geworden tegen extremistisch geweld. Zo zijn er binnen de moslimgemeenschappen verschillende initiatieven ontstaan. Ook is er meer aandacht en waakzaamheid op de potentiele gevaren vanuit de samenleving.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter