‘Nederland bereid plaatsing Patriots in Turkije voor’

Het Nederlandse leger is al bezig met de voorbereidingen voor de plaatsing van Patriot-raketten in de Turkse plaats Diyarbakir. Dat melden Turkse media die verslag deden van het bezoek van een Nederlandse delegatie aan de plaats. Officieel is er in Nederland nog geen verzoek binnengekomen, maar de kans is groot dat dit wel komt als Turkije de NAVO om steun vraagt. Naast Amerika en Duitsland is Nederland namelijk de enige NAVO-partner in het bezit van de modernste Patriot-raketten. Volgens Turkse media kwam afgelopen woensdag een delegatie van dertig Nederlanders en Amerikanen.

Onderzoek Nederlands-Amerikaanse delegatie
Volgens militaire specialisten kwamen de Nederlanders om locaties te bekijken voor de plaatsing van de Patriot raketten, mocht er een verzoek en besluit worden genomen om deze in te zetten. Nadat het onderzoek was voltooid vertrokken de militairen weer, waarna ze na een schijnbaar moeizame start op de startbaan weer vertrokken.

‘Gezamenlijke inzet Patriots’
Volgens Duitse media zou er al een plan zijn waarin staat dat de Nederlandse en Duitse legers gezamenlijk Patriots inzetten aan de grens met Turkije. Dit is evenwel nog niet bevestigd aan zowel Duitse als Nederlandse zijde. Beide landen wachten nog op een officieel verzoek van de NAVO, waarna dit ter goedkeuring aan de parlementen moet worden voorgelegd.

Steeds meer spanningen
Turkije heeft twee weken geleden gezinspeeld op de inzet van Patriot-raketten uit angst voor verdere besmetting van het geweld in Syrië aan de Turkse grens. Met name de aanwezigheid van chemische wapens en de steeds instabielere situatie in het land zorgen ervoor dat de internationale spanningen steeds verder toenemen. Incidenten aan de grens en het eerder neerschieten van een Turks gevechtsvliegtuig hebben de verhoudingen tussen Turkije en Syrië flink verstoord.

 

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter