Nederland heeft interesse in de Predator-Reaper drone

De Nederlandse Luchtmacht is geïnteresseerd in de Predator-Reaper drone. Dat blijkt uit een bezoek van een luchtmachtdelegatie op 21 mei dit jaar op Holloman Airforce Base in Amerika. Volgens de Public-Affairs Office werd de delegatie rondgeleid voor de MQ-9, Predator Reaper. De Predator-Reaper kan worden bewapend en wordt door Amerika veel ingezet in landen als Afghanistan en Jemen.

Nederlandse UAV’s
Nederland wil ook UAV’s kopen voor de luchtmacht. Het bezoek van de luchtmachtdelegatie op bovenstaande foto van de Amerikaanse Public Affairs maakt onderdeel uit van de zoektocht naar de best passende drone voor Nederland. Opvallend aan de MQ-9 is de mogelijkheid tot bewapening. Het toestel is wereldwijd omstreden, omdat bij aanvallen in landen als Afghanistan, Jemen en Pakistan ook burgerslachtoffers zouden vallen.

Vrijwel enige serieuze kandidaat
De Predator-Reaper is eigenlijk de enige kandidaat die aan de eisen van Nederland voldoet. Nederland wil in eerste instantie een drone voor verkenningen, maar wil deze als het moet ook kunnen bewapenen. Dat blijkt uit de behoeftestelling van Defensie: “Indien in de toekomst alsnog een behoefte aan een bewapende UAV zou worden geformuleerd, moet deze met het nu aan te schaffen onbewapende systeem eenvoudig kunnen worden vervuld.” De Predator-Reaper kan hieraan voldoen, andere systemen op dit niveau zijn er gewoonweg nog niet.

Fokker hoopt op Predator
De Nederlandse Defensie-industrie hoopt op de aanschaf van de Predator door Nederland. Zo hebben Fokker en fabrikant General Atomics de handen al inéén geslagen met een intentieverklaring: als Nederland koopt, krijgt Fokker opdrachten.

 

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter