Nederland klaar voor levering Patriots

Nederland wacht op een verzoek uit Turkije om Patriot-batterijen te leveren voor de verdediging van de Turkse grens. Turkije zou op het punt staan een officieel verzoek in te dienen bij de NAVO, en in het bijzonder de NAVO-partners die in het bezit zijn van Patriots. Dat zijn Amerika, Duitsland en Nederland. Dinsdag meldden Turkse bronnen dat er een akkoord zou zijn met de NAVO-landen: Nederland zegt nog steeds op een verzoek te wachten. Minister van Defensie Hennis-Plasschaert liet afgelopen weekend weten hierover al contact met haar Duitse collega te hebben gehad.

‘Matter of urgency’
Maandagochtend liet secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO tegen persbureau AFP al weten een eventueel verzoek van Turkse zijde als “a matter of urgency” te willen benaderen. Het verzoek hangt al weken in de lucht nadat een hoge Turkse overheidsfunctionaris bekend had gemaakt een verzoek voor de inzet van Patriots te willen indienen. Turkije vreest een aanval met lange-afstandsraketten, zeker door de aanwezigheid van een groot arsenaal chemische wapens in buurland Syrië en de steeds instabielere situatie in het land.

Geen voorkeur voor nofly-zone
Waar Turkse media speculeerden over het mogelijk afdwingen van een noflyzone boven de noordelijke delen van Syrië om de rebellen een kans te geven tegen het Syrische regime, lijken de NAVO-landen niet zover te willen gaan. Duitse media melden dat de Patriots worden ingezet voor de verdediging van het Turkse grondgebied en niet meer dan dat. De plaatsing van de Patriots kan leiden tot gespannen situaties, omdat gevechtsvliegtuigen van het Syrische regime recent nog vlak aan de grens rebellen bombardeerden.

Nederland bezocht Turkije al voor Patriots
Eerder maakte deze website al bekend dat een Nederlandse delegatie in het Turkse Diyarbakir aanwezig was om mogelijke locaties voor de stalling van Nederlandse Patriots te bekijken. Dat zou vorige week woensdag zijn geweest, melden Turkse media. Een delegatie van Amerikaanse en Nederlandse militairen bekeek enkele locaties onder aanvoering van een Turkse adjudant.

Al eerder Nederlandse Patriot-inzet
Nederland heeft al eerder Patriot-units ingezet tijdens crises en bedreigingen. Zo werden de Patriot-raketten ingezet tijdens de Golfoorlogen in 1991 en 2003 waarbij onder meer Jeruzalem en Turkse steden werden beschermd.

Onderstaande film werd gemaakt in 2003, ten tijde van de Irak-oorlog.

In deze videobeelden van aanvallen met Scuds op Saudi-Arabië en Israël tijdens de eerste golfoorlog. De Scuds werden wel geraakt, maar soms viel de kop door en explodeerde op het doelwit.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter