Nederland wil ‘kamikaze-drones’ aanschaffen

Picture: IAI – Mini Harpy

Het Ministerie van Defensie wil Loitering Munition aanschaffen. Dat zijn kortgezegd vliegende bestuurbare explosieven die zich met hoge precisie op doelwitten storten. Voordeel ten opzichte van een mortier of raket: een begeleidende militair kan de explosieve drone op het allerlaatste moment nog stoppen.

De systemen worden ook wel ‘kamikaze-drones’ genoemd. Feitelijk is het een kruising tussen een geleideraket en een drone, waarbij een militair het vliegende systeem kan wegsturen van het doelwit als er plotseling burgers bij het doelwit verschijnen.

Groter bereik
Defensie wil de nieuwe wapensystemen kopen ter ondersteuning van lichte gevechtseenheden. Die krijgen mogelijk ook nieuwe precisiegeleide mortieren geleverd, maar die zijn effectief inzetbaar tot ongeveer twaalf kilometer. De Loitering Munition heeft een bereik van tenminste dertig kilometer en kan gepantserde doelwitten uitschakelen.

De Nederlandse Defensie wil vier lanceersystemen aanschaffen. De kosten voor het hele project, samen met de eventuele aanschaf van mortieren, liggen tussen de 25 en 100 miljoen euro. De eerste levering wordt verwacht in 2023, alhoewel de Tweede Kamer nog de kans krijgt er een zegje over te doen in het eerste kwartaal van dit jaar.

Nagorno-Karabakh
De kamikaze-drones nemen een steeds bepalender plek in tijdens conflicten. Tijdens het conflict in Nagorno-Karabakh zette Azerbeidzjan Loitering Muniton van Turkse en Israelische makelij in. De Russische S-300 luchtverdedigingssystemen zouden niet opgewassen zijn tegen deze relatief kleine drones, met als gevolg dat Azerbeidzjan verschillende luchtverdedigingssytemen heeft uitgeschakeld.

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter