Noord-Korea kondigt rakettest aan, spanning loopt op

Noord-Korea staat op het punt een ballistische raket te lanceren, zo melden Noord-Koreaanse staatsmedia vandaag. De raket zou volgens het Noord-Koreaanse Comité voor Ruitevaarttechnologie tussen 10 en 20 december een satelliet in de ruimte moeten brengen. De aankondiging komt nadat eerder deze week satellietbeelden opdoken waaruit bleek dat Noord-Korea bezig was met de voorbereiding van een lancering.

De aangekondigde lancering van de Taepodong-II of Unha, een intercontinentale ballistische raket waarmee satellieten in de ruimte kunnen worden gebracht, maar die ook uitgerust kan worden met conventionele en NBC-wapens, heeft waarnemers verrast. Een eerdere lancering in april van dit jaar bleek een grote mislukking. Specialisten zijn verbaasd dat Noord-Korea nu al met een nieuwe lancering komt.

Motieven

Mogelijk is de aangekondigde lancering een reactie op de aankondiging van buurland Zuid-Korea binnenkort een satelliet in de ruimte te brengen. De aanvankelijke datum voor deze lancering was 29 november.
Een andere reden kan zijn dat Noord-Korea hiermee de Zuid-Koreaanse verkiezingen van 19 december dit jaar wil beïnvloeden  De huidige conservatieve regering staat een harde lijn voor ten opzichte van Noord-Korea. Met de lancering van een raket, of zelfs alleen de voorbereiding hiervan, zou volgens analisten Noord-Korea het failliet van dit beleid willen aantonen, en daarmee de kansen van de meer liberale kandidaat worden vergroot.
Noord-Korea-kenners geven nog nog een derde mogelijkheid. De lancering zou een antwoord zijn van jonge Noord Koreaanse leider Kim Jung Un aan het adres van hardliners binnen de Communistische Partij.

Krachtig antwoord

Mocht Noord-Korea echter over gaan tot lancering dan zal dit zeker op de korte termijn de spanningen enorm doen toenemen. Zuid-Korea heeft al laten weten dat Noord-Korea op een ‘krachtig antwoord’ kan rekenen bij lancering. Na de mislukte lancering van april dit jaar liepen de spanningen al flink op, en ontlokte zware kritiek van de VN-veiligheidsraad. De Veiligheidsraad riep Noord-Korea toen op zich in de toekomst te onthouden van dergelijke tests.

Schending

Een eventuele lancering is een schending van VN-Veiligheidsraad-resoluties 1718 en 1874, waarin Noord-Korea wordt verboden zich bezig te houden met tests van ballistische raketten.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter