OVSE: raketaanval Mariupol kwam uit rebellengebied

Het moet afgelopen zaterdag een angstaanjagende ochtend zijn geweest in het door Oekraïense troepen gecontroleerde Mariupol. Terwijl raketten in de plaats neerregenen, huilt het luchtalarm met lange halen boven de woonwijken. De plotselinge aanval kost aan twintig burgers het leven. Vijfenzeventig mensen raken gewond. De OVSE, die een team in Mariupol heeft, komt tot de conclusie dat de raketten uit rebellengebied komen.

Extreem zware aanval
Het team van de ‘Special Monitoring Mission’ die zelf in Mariupol gestationeerd is hoorde de raketten zelf vanuit noordoostelijke richting binnenkomen. Volgen de waarnemers ging het om een extreme zware aanval die circa 35 seconden duurde. Het gros van de projectielen kwam neer in de omgeving van Olimpiiska Street, vierhonderd meter van een Oekraïense legerpost. Dat blijkt uit een rapportage van de OVSE.

Grad- en Uruganraketten
Volgens de OVSE zijn er zeventien projectielen geteld in de stad, maar moeten het op basis van hun waarneming zeker meer zijn geweest. Op basis van de aangetroffen scherven concluderen de waarnemers dat de raketten afkomstig zijn van Grad- en Urugan-lanceerinstallaties. Uit de inslaganalyse blijkt dat deze in de omgeving van Oktyabr en Zaichenko moesten staan. Deze plaatsen worden gecontroleerd door de ‘Donetsk People’s Republic’.

Spoedzitting
Maandag komen de vertegenwoordigde landen binnen de OVSE samen in Wenen, waar een spoedzitting is ingelast over de aanval in Mariupol. In Europa is grote woede ontstaan over de aanval die zoveel onschuldige levens heeft gekost. Men vreest dat voor een nieuwe golf van geweld in het oosten van Oekraïene. Het conflict heeft tot nu toe al aan bijna vijfduizend mensen het leven gekost.

‘Amerikaan’ in Mariupol
Hieronder twee video’s van de aftermath in Mariupol. De eerste is vlak na de aanslagen, waar het luchtalarm boven Mariupol is te horen. De tweede is in het gebied waar de raketten neerkwamen. Opvallend daarbij is de man die halverwege is te zien en met een Amerikaans accent vraagt om de camera niet op hem te richten. Het is onduidelijk wie de man is en wat hij daar doet.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter