Podcast #2: zo ervaren F-16 piloten hun missie boven IS-gebied

Hoe beleven F-16 piloten hun missies boven IS-gebied in Irak en Syrië? In deze podcast van NovemberLima vertellen piloten openhartig over het moment dat hun bommen doelwit raken. Hoe gaan ze daarmee om en hoe voorkomen ze dat er burgerslachtoffers vallen? “Je denkt er elke dag over na. Daar zit de spanning ook in: tussen het gooien van de bommen en het uiteindelijk terechtkomen van de bom op het doelwit.

Verslag en interviews: Hayo Bootsma

Beluister de nieuwste podcast:

En verder: wat merken de piloten van de afgelopen jaren fors uitgeklede Krijgsmacht? “Je komt soms middelen tekort, of zou in ieder geval soms wat meer achter de hand willen hebben. Daar zou wel verbetering kunnen plaatsvinden. Zoals bijvoorbeeld meer oefenen thuis.”

Piloot Justin vult aan: “Wapens die ik hier heb afgegooid heb ik ook echt voor het eerst van een vliegtuig afgeworpen. Daarvoor heb ik ze alleen gesimuleerd.”

Hoe ervaart een piloot het raken van doelwitten, bijvoorbeeld IS-strijders? “Daar heb je ook een bepaald gevoel bij. Want ze strijden voor een bepaalde ideologie, maar die past niet bij die van ons. Op de grond is het zij of wij. En voor ons is het dan zij. Maar het zou niet normaal zijn als ik het normaal zou vinden om andere mensen van het leven te beroven.”
Meer weten? Beluister de podcast.

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter