Rebellen in Oekraïne schieten met luchtdoelraketten

Rebellen in Oost-Oekraïne maken gebruik van mobiele luchtafweer met raketten. Dat blijkt uit een video van de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), dat toezicht houdt op de strijdende partijen in het gebied. In de video wordt er vanuit een voertuig met een raket richting een drone geschoten die de OVSE inzet om een goed beeld te krijgen van hardware en troepen op de grond.

Volgens de OVSE is er tweemaal met raketten richting de verkenningsdrone geschoten. Het zou hierbij gaan om raketten vanaf een voertuig van het type 9K33 OSA, een mobiel lanceerplatform gebouwd in de nadagen van de Koude Oorlog.

‘Gebruik van raketten richting drone is nieuw’
Al eerder heeft de OVSE melding gemaakt van het gebruik van luchtafweer door de rebellen in Oost-Oekraïne. Dit bleef tot dusver beperkt tot luchtdoelgranaten. De inzet van dit type raketten is nieuw. Ondanks de beschietingen is de drone niet beschadigd geraakt en kon het weer veilig terugkeren naar de vliegbasis, aldus de OVSE.

Artikel gaat verder na de video

Conflict blijft voortduren
Het incident met de luchtafweer tekent de gespannen situatie in Oost-Oekraïne en ook de onveiligheid van het luchtruim boven het gebied. In juli 2014 werd passagiersvlucht MH17 geraakt door een Buk-raket, toen het conflict in het gebied op een hoogtepunt was. Sindsdien is het niet niet rustig geweest: elke dag worden er beschietingen gemeld aan beide zijden van de frontlijn.

Alleen al in de nacht van 13 op 14 juni, een nacht voor de vlucht van de drone, telden observatieteams van de OVSE ruim 110 explosies en honderden keren het geluid van machinegeweren. Ook houden beide partijen zwaar geschut dichtbij de contactlijn, wat tegen de bepalingen is van het Minsk-akkoord.

Oekraïne en pro-Russische rebellen in het Oosten van het land zijn al sinds begin 2014 slaags. De onlusten kwamen na het afzetten van president Janoekovitsj. Inzet van de onvrede in Kiev was de onwil van Janoekovitsj om de pro-Europese koers in te slaan, ten gunste van meer betrekkingen met Rusland. Na de installatie van een nieuw, pro-Westers bewind, werd de Krim bezet door Rusland en claimden pro-Russische militanten Oost-Oekraïne in de hoop op aansluiting met buurland Rusland.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter