Russische inval op de Krim – liveblog

Russische militairen zijn een operatie op de Krim gestart. Volgens de Russen gaat het om een stabiliteitsmissie, volgens de nieuwe regering in Kiev gaat het om een bezetting. Volg de laatste ontwikkelingen via dit liveblog van NovemberLima. Volg ons ook via twitter (@novemberlimaNL) of Facebook.

21:10 Interim-president: ‘Elke militaire actie leidt tot oorlog’
De interim-president van Oekraïne heeft het leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht. De troepen worden voorbereid op een conflict. “Een militaire interventie is de start van een oorlog en het einde van de relaties met Moskou”, liet premier Jantsenjuk zaterdagavond weten.

19:15 Ivo Daalder boos over late reactie EU en NAVO
Maandag komende de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en de NAVO in spoedzitting bijeen over de situatie op de Krim. Voormalig Amerikaans ambassadeur van de NAVO Ivo Daalder steekt zijn verbazing niet onder stoelen of banken: “Je kan blijkbaar in het weekend wel een land binnenvallen maar een reactie raadplegen op een doordeweekse dag”

18:39 Mogelijk eerste slachtoffers in Simferopol
Op Twitter wordt melding gemaakt van een schietpartij bij een overheidsgebouw, waarbij mogelijk de eerste slachtoffers zijn gevallen. Op de foto van onderstaande tweet liggen twee soldaten, mogelijk Russisch.

17:20 Spoedzitting VN Veiligheidsraad
De VN veiligheidsraad roept zijn leden op tot een spoedzitting naar aanleiding van de gebeurtenissen op de Krim. De spoedzitting zal vanavond plaatsvinden. Ook de nieuwe Oekraïense leiders zijn voor het gesprek uitgenodigd.

17:12 Waar blijft de NAVO?
Voormalig diplomaat en professor aan Harvard Nicholas Burns vraagt zich af waar een sterke, gezamenlijke stelling van de NAVO blijft. Hij wil een boycot van de G-8 en een verwijdering van Rusland uit het gezelschap.

16:50 Klitsjko: mobiliseer Oekraïne
Oppositieleider Klitsjko roept tot een mobilisatie in Oekraïne als reactie op de gebeurtenissen op de Krim. De spanningen tussen Kiev en de Krim nemen met het uur toe.

16:43 Russische senaat keurt militaire missie goed
De Russische senaat heeft goedkeuring gegeven aan het gebruik van militairen in Oekraïne, melden diverse nieuwsbronnen. Senators tekenen wel aan om zo weinig mogelijk gebruik te maken van de soldaten in het land.

16:30 ‘Trek Russische ambassadeur VS terug’
De Russische Senaat wil dat Putin de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten terugtrekt. Obama liet zich gisteravond ontvallen dat een Russische inval consequenties zal hebben, zonder te definiëren welke.

14:05  Russisch Parlement wil ‘stabiliteitsmissie’
Het Russische parlement heeft gevraagd om een ‘beperkte’ missie om de situatie op de Krim te stabiliseren. Volgens het Russische Russia Today vraag Poetin nu toestemming van de senatoren om troepen te sturen naar de Krim.

12:34 Gewapende demonstranten vallen ministerie Krim aan
Gewapende demonstranten zouden hebben geprobeerd om het ministerie op de Krim te ontzetten. Het ministerie was eerder al door pro-Russische milities bezet. Volgens Russische media is de ‘aanval’ afgeslagen.

12:14 Troepenbewegingen van havenstad naar Simferopol
Naar schatting zesduizend Russische militairen zijn op de Krim actief. Dat liet de Oekraïense minister van Defensie weten. De troepenopbouw begon vrijdag in de loop van de dag toen transportvliegtuigen op bezette vliegvelden landden.

11:49 Russen omsingelen Oekraïense bases
Naast vliegvelden en lokale ministeries lijken Russische militairen nu ook Oekraïense militaire bases te hebben omsingeld. Journalisten van ‘Das Erste’ twitterden onderstaande foto van twee gemaskerde bewakers voor een kazerne in Simferopol.

10:50 Russische paspoorten
Volgens het Russische Russia Today krijgen voormalige Berkut-officieren Russische paspoorten. Ook andere inwoners op de Krim zouden paspoorten krijgen. Daarmee lijkt eenzelfde tactiek als in de eerste fase van de oorlog in Georgië gestalte te krijgen. Door het uitdelen van paspoorten kan Rusland de inval legitimeren als het beschermen van Russische staatsburgers.

09:30 Russische gevechtshelikopters
Vrijdag druppelden de eerste beelden van de Russische militaire bewegingen binnen via social media. Waaronder deze video vanaf de Krim van onder meer MI-24 Hind helikopters.

1 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter