Saab lanceert campagne voor de Gripen NG

Saab lanceert deze week een campagne voor de nieuwe varianten van de Saab Gripen. In een nog weinig onthullende video laat Saab weten donderdag tien januari een nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen en piloten te onthullen. Daarmee zal Gripen doelen op de Gripen E/F varianten. De F variant van Gripen werd in december nog succesvol getest.

Next Generation
De Gripen E/F (ook wel bekend onder de noemer Next Generation) zijn een modernisering van de al bestaande C/D varianten. Zowel Zweden als Zwitserland hebben bestellingen geplaatst van dit type vliegtuig dat in 2017 (maar mogelijk al eerder) operationeel kan zijn. De Saab Gripen duikt op in veel competities voor de opvolging van oudere gevechtsvliegtuigen, waaronder in Nederland.

Crisisbeheersing
In de korte video werpt de Saab Gripen zich op als geijkt middel voor de inzet in een uit de hand gelopen conflict. “Brother has turned against brother and the whole region is about to burst into flames. We cannot let that happen.” Het lijkt op een aftreksel van de NAVO-operatie in Libië, waar de Gripen bijna veertig procent van de verkenningsmissies op zich nam.

Verder laat de video vooral zien waar de Gripen sterk in is: luchtgevechten met vijandelijke vliegtuigen.

Tegenhanger voor JSF in Nederland
De Saab Gripen NG is nog de enige officiele tegenkandidaat van de JSF die een bod heeft uitstaan voor de opvolging van de verouderende Nederlandse F-16. Zo zouden er 85 toestellen van de NG geleverd kunnen worden voor 4,8 miljard euro. Criticasters zeggen dat het toestel echter is gebaseerd op een vierde-generatie gevechtsvliegtuig, terwijl de JSF van de vijfde generatie is. Van de JSF is echter bekend dat door stijgende kosten minder toestellen kunnen worden aangeschaft dan eerder werd gedacht.

Hieronder een impressie van de Saab Gripen NG, full combat load, uit 2011.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter