Topexpert Israël Cohen: “Krav Maga must voor veiligheidsberoepen”

Er is iets veranderd in Europa, zegt Israël Cohen. De internationale topexpert op het gebied van military-style Krav Maga merkt dat na de vele aanslagen in West-Europa de vraag naar het je kunnen verweren tegen gewapende aanvallen sterk is toegenomen. En Cohen is op dit vlak door en door ervaren. Als lid van de Israëlische speciale eenheden werkt hij met regelmaat aan en achter de frontlinies. NovemberLima spreekt hem exclusief over zijn ervaringen met het Israëlische zelfverdedigingssysteem Krav Maga. Hoe het zijn leven redde en wat de doorsnee Nederlander er van kan leren.

“Krav Maga heeft mijn leven gered. Al zo vaak, ik kan het niet eens meer tellen.” – Israël Cohen

Het is nacht en doodstil op de West-Bank. Behoedzaam sluipen een paar Israëlische militairen naar een woning. Binnen zit een terreurverdachte die het Israëlische leger wil meenemen voor ondervraging. En de militairen weten één ding: terreurverdachten geven zich niet zomaar over.

Israël Cohen is één van de mannen die bij de woning staat. De spanning loopt op. Het is niet zeker hoeveel mensen er in het huis zitten en hoe ze gaan reageren als ze de verdachte arresteren.

En dan stormen de speciale eenheden naar binnen. Het eerste wat Cohen opvalt is dat de aanwezige familie opvallend kalm blijft. Het blijkt, zo hoort hij achteraf, onderdeel van hun plan: ze wisten dat dit eraan zat te komen. Cohen staat in een ruimte vol broers, zoons en neven van de verdachte. En daar maakt hij een cruciale fout: hij verslapt even zijn aandacht. Gelijk voelt hij een harde tik in zijn rug.

Even denkt hij nog dat een collega hem op iets wil wijzen. Maar als hij zich omdraait staat hij oog in oog met een Palestijn die een mes uit zijn rug trekt en het ijzer opnieuw naar hem zwaait, nu richting zijn nek. Intuïtief gooit hij zijn arm omhoog om een tweede, fatale steekwond te voorkomen en schakelt de aanvaller uit. “Zonder Krav Maga waren die messteken in mijn nek terechtgekomen, daar is geen twijfel over”, zegt Israël Cohen. “Het heeft mijn leven gered. Al zo vaak, ik kan het niet eens meer tellen.”

“Krav Maga is meer dan techniek: het helpt gevaar herkennen”

Israël Cohen tijdens een lang seminar in Zwolle.

Israël Cohen vertelt zijn verhaal in Zwolle, waar hij net een intensief seminar heeft gegeven aan honderd leden van de Nederlandse tak van de IKMF. Cohen staat aan het hoofd van de Tactische Divisie van de internationale bond IKMF en is hier op uitnodiging van de Nederlandse tak.

Krav Maga is een uiterst efficiënt zelfverdedigingsysteem dat eigenlijk door iedereen kan worden beoefend. Het is erop gericht om je snel uit de voeten te kunnen maken en als dat niet lukt met slimme technieken de aanvaller snel de baas te zijn. “Krav Maga is veel meer dan alleen de techniek”, zegt Cohen. “Het geeft je het vermogen een bedreiging te herkennen voordat er iets gebeurt.”

Het zegt alles over het karakter van het systeem. Het is ontwikkeld in Israël en wordt regelmatig aangepast op basis van de ervaringen op straat. “Ik begon met het leren van Krav Maga toen ik 11 was, net als iedereen op die leeftijd. Het was toen een vast onderdeel op school. Dat kwam omdat er in die tijd veel aanvallen waren met messen, specifiek gericht op kinderen omdat ze een makkelijk doelwit zijn. Na school ben ik lessen blijven volgen, eigenlijk tot de dag van vandaag”, vertelt Cohen.

“In Europa willen ze nu weten hoe ze zich kunnen verweren tegen een wapen”

Israël Cohen bezoekt regelmatig Europa om instructeurs op te leiden en seminars te geven aan leden van de IKMF-bond. Het valt hem daarbij op dat er na de dodelijke aanslagen in West-Europa iets is verandert in de mindset van veel van de leden. “Ik train de leden leden onder meer in scenario’s met vuurwapens en messen. Toen ik dat hier jaren geleden deed merkte ik dat men er op zich wel interesse in had, maar na zo’n seminar kwamen ze dan wel naar mij toe met opmerkingen als: ‘leuk dat je dit met ons oefent hoor, maar dit is niet echt iets wat hier speelt.'”

Na de aanslagen met vuurwapens in Parijs of met messen in Londen is dat verandert. “Nu is er juist vraag voor deze scenario’s. Overal waar ik kom willen mensen weten wat ze in zo’n situatie kunnen doen tegen een daders met een wapen of een mes. Ik wil het niet gelijk angst noemen, maar je ziet dat mensen meer klaar en gefocust zijn omdat ze voelen dat de dreiging dichterbij is.”

‘Krav Maga een must voor politie, leger en veiligheidsberoepen’

Sinds afgelopen jaar traint de IKMF officieel het Israëlische leger. Het is eigenlijk ergens ook wel een trieste constatering dat Krav Maga zoveel meer wordt beoefend, zegt hij. Want meer geweld betekent meer behoefte aan middelen om jezelf te verdedigen. “Op alle niveaus is het geweld zwaarder geworden. Binnen de misdaad, op school en bij terroristen. Het escaleert steeds verder. En zolang dat blijft toenemen, groeit Krav Maga.”

“Eigenlijk is Krav Maga een MUST voor politiemensen, militairen en mensen binnen een veiligheidsberoep. Het hebben van een wapen om je te verdedigen is één, maar reageren in het grijze schemergebied waarin van alles kan gebeuren is veel lastiger”, zegt Cohen. “Er is een bekend ISIS-filmpje waarbij terroristen zich voordoen als toeristen en aan politieagenten vragen om op een kaart aan te wijzen waarheen ze moeten. Vervolgens steken ze erop los. Krav Maga is onder meer voor agenten echt een must.”

Meer informatie over Krav Maga? Bezoek de website van de Nederlandse bond.

Volg NovemberLima ook op Facebook of Twitter.

Foto: IKMF

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter