‘Turkije blijft niet passief bij Israëlische aanval op een moslimland’

Turkije heeft ernstige kritiek geuit op Israël na de Israëlische aanval op een konvooi in Syrie van afgelopen dinsdag. De Turkse premier Erdogan noemde vandaag de aanval ‘onacceptabel voor Turkije’. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Davutoğlum ging gisteren nog verder door te stellen dat Turkije ‘niet passief zal toekijken als Israël een moslimland aanvalt’.

[pullquote]Turkse minister van Buitenlandse Zaken Davutoğlum: ‘Turkije zal niet passief toekijken als Israël een moslimland aanvalt’[/pullquote]

Na een aanvankelijk zwijgen over de luchtaanval lijkt de Turkse regering een politiek offensief te hebben ingezet, waarbij vooral voormalig bondgenoot Israël het moet ontgelden. Premier Erdogan beschuldigde westerse landen de Israëlische regering te behandelen als een ‘verwend kind dat niet door de geschiedenis zal worden vergeven‘.

Davutoğlu verweet Syrië passief toe te zien hoe Israëlische vliegtuigen Syrische doelen aanvallen: ‘Waarom gebruiken jullie je macht wel tegen weerloze vrouwen, maar niet tegen Israël  dat jullie vijand is sinds de stichting (van de staat Israël. red.)?’ De Turkse minister ging hierbij zover een geheim bondgenootschap tussen Israël en Syrië te suggereren.

De harde Turkse taal is opvallend, gezien het feit dat beide landen na Syrische beschietingen op Turks grondgebied en een Turkse militaire reactie hierop, met elkaar op voet van oorlog verkeren.

Ook de Turkse dreiging met geweld tegen Israël is springt in het oog. Als Turkije met geweld ingrijpt tegen Israël  zou dit de NAVO in ernstige verlegenheid kunnen brengen, aangezien Israël lid is de zogenaamde ‘Mediterrane Dialoog’ en geldt als een strategische bondgenoot in het Midden Oosten.

De relatie tussen Israël en Turkije is in de laatste jaren al ernstig bekoeld. Eerder schortte Turkije haar bezwaren tegen een verdere betrokkenheid van Israël met de NAVO op. Dit gebaar zou te maken hebben met de komst van onder meer Nederlandse Patrioteenheiden die Turkije tegen Syrische luchtaanvallen moeten beschermen.

You may also like

4 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter