‘Turkije blijft niet passief bij Israëlische aanval op een moslimland’

Turkije heeft ernstige kritiek geuit op Israël na de Israëlische aanval op een konvooi in Syrie van afgelopen dinsdag. De Turkse premier Erdogan noemde vandaag de aanval ‘onacceptabel voor Turkije’. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Davutoğlum ging gisteren nog verder door te stellen dat Turkije ‘niet passief zal toekijken als Israël een moslimland aanvalt’.

[pullquote]Turkse minister van Buitenlandse Zaken Davutoğlum: ‘Turkije zal niet passief toekijken als Israël een moslimland aanvalt’[/pullquote]

Na een aanvankelijk zwijgen over de luchtaanval lijkt de Turkse regering een politiek offensief te hebben ingezet, waarbij vooral voormalig bondgenoot Israël het moet ontgelden. Premier Erdogan beschuldigde westerse landen de Israëlische regering te behandelen als een ‘verwend kind dat niet door de geschiedenis zal worden vergeven‘.

Davutoğlu verweet Syrië passief toe te zien hoe Israëlische vliegtuigen Syrische doelen aanvallen: ‘Waarom gebruiken jullie je macht wel tegen weerloze vrouwen, maar niet tegen Israël  dat jullie vijand is sinds de stichting (van de staat Israël. red.)?’ De Turkse minister ging hierbij zover een geheim bondgenootschap tussen Israël en Syrië te suggereren.

De harde Turkse taal is opvallend, gezien het feit dat beide landen na Syrische beschietingen op Turks grondgebied en een Turkse militaire reactie hierop, met elkaar op voet van oorlog verkeren.

Ook de Turkse dreiging met geweld tegen Israël is springt in het oog. Als Turkije met geweld ingrijpt tegen Israël  zou dit de NAVO in ernstige verlegenheid kunnen brengen, aangezien Israël lid is de zogenaamde ‘Mediterrane Dialoog’ en geldt als een strategische bondgenoot in het Midden Oosten.

De relatie tussen Israël en Turkije is in de laatste jaren al ernstig bekoeld. Eerder schortte Turkije haar bezwaren tegen een verdere betrokkenheid van Israël met de NAVO op. Dit gebaar zou te maken hebben met de komst van onder meer Nederlandse Patrioteenheiden die Turkije tegen Syrische luchtaanvallen moeten beschermen.

You may also like

4 comments

 1. Likoed Nederland 9 jaar ago

  In Turkije is toch ook een moslimfundamentalistisch regime?
  Dan is alles wat Joods is afschuwelijk.
  Denk aan de woorden van president Morsi die Joden varkens noemt die uit de islamitische wereld gezuidverd moeten worden:
  http://likud.nl/2013/01/egyptische-president-morsi-joden-zijn-apen-en-varkens-verjaag-hen-uit-elk-islamitisch-land/

 2. jan 9 jaar ago

  Erg dom om Turkije op deze manier in de gevarenzone te brengen. Na dit zware dreigement zal Israel (onder het motto voorkomen is beter dan genezen!) bij een onverhoopte aanval op Iran waarschijnlijk tevens meteen korte metten maken met Turkije.

 3. Ser 9 jaar ago

  Je naam likoed zegt al meer dan genoeg. Ga lekker ergens anders de verwende zionist uithangen. Wat je zegt klopt totaal niet. Laat turkije nou net de enige sterke moslim land zijn die wel wat durft te zeggen. Volgens jou zitten de joden en het westen altijd goed en moslims altijd fout , en moeten ze hun mond maar houden. Nou die tijd is allang voorbij.

  @jan

  Denk je nou echt dat een land met 80 miljoen mensen, miljoen soldaten. Waaronder de beste getrainde commandos zitten , bang moet zijn van een pisland als isreal?

  http://www.globalfirepower.com/countries-comparison-detail.asp?form=form&country1=Turkey&country2=Israel&Submit=Compare+Countries

  Turkije rolt binnen 1 dag over israel heen als ze het compleet met de grond zouden willen maken. Isreal krijgt steeds minder hulp van de usa en turkije wordt alleen maar sterker. Met tanks,helikopters,uav, wapens van eigen makelij. Omdat het moslims zijn en turken zijn ze zwakker volgens jou.

 4. CobraTurk 9 jaar ago

  Jan. Jij bent echt zo’n domme blanke boer die denkt dat turkije zwak is. Turkije vlakt en bedekt heel israel met overwinning gek. Zelfs de verenigde staten weten hoe link turkije kan zijn idioot. Blanken hebben een minderwaardigheids complex, en denken mede daarom dat rassen als turken zwak zijn. Ons geschiedenis is net zo groot als onze overwinningen. En jullie enige voorsprong is gestolen als zowel naar jullie gebrachte technolochie door arabieren, idioot. Weet je wel dat als een sterke land als turkije, amerika niks kan maken? Turkije is een belangrijk land voor amerika. Het liefst zouden ze turkije veroveren omdat ze weten dat turken sterk en moedig zijn en een hele sterke leger waaronder de allerbeste commandos en zelfs apparatuur en tanks en straaljagers die verder zijn geavanceerd dan die van hun? Haha. Blanken zijn geen superieur ras als je dat denkt. En israel is een pisvlek voor turkije. Het is maar dat de turken zich nergens mee bemoeiden omdat ze zelf in de tussentijd hun eigen wapens konden produceren. En tadaa. Het sterkste land is weer back in the house, net zoals het vroeger was. Volop sterk.

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter