Tweede Nederlandse JSF vliegt al

Zonder dat het Ministerie van Defensie of Lockheed Martin er ruchtbaarheid aan hebben gegeven blijkt het tweede Nederlandse F-35 testtoestel al te vliegen. Afgelopen week maakte de F-002 de maiden flight en werd door fotografen fraai vastgelegd. Volgens vliegtuigspotter airwingspotter.com uit Amerika maakte het tweede testtoestel van Nederland een vlucht van circa 15 minuten. Het toestel rolde afgelopen maart uit de fabriek van Lockheed Martin en werd in de tussentijd klaargestoomd voor de eerste vlucht. Zie hier de foto’s van de eerste vlucht.

Nederland zal zelf nog geen operationele testen uitvoeren in de testtoestellen. Dit voorjaar besloot het ministerie van Defensie de testtoestellen in Amerika te laten stallen omdat de operationele testfase mogelijk pas vanaf 2015 plaatsvind. In de tussentijd zullen Amerikaanse piloten de toestellen van tijd tot tijd zelf testen om de kisten luchtwaardig te houden.

Na het zomerreces maar voor de behandeling van de defensiebegroting komt het ministerie met de nota voor de toekomstvisie van de Krijgsmacht, waar het zeer waarschijnlijk de definitieve keuze voor de F-35 als vervanger van de F-16 bekend maakt.

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter