US Drones: te lucht, ter zee en in de ruimte

Het vliegt verder en langer dan bemande toestellen én het is de toekomst van elk modern leger: het onbemande vliegtuig. Dat Amerika ze al volop inzet in oorlogsgebieden en conflicthaarden is geen geheim meer. Maar zondag tilden de Amerikanen de robotische oorlogsvoering weer naar een hoger niveau: voor het eerst taxiede een aanvalsdrone op een varend vliegdekschip. Niet dat het demo-model nog veel praktische functie heeft, maar het levert naast mooie plaatjes nog een ander effect op: de boodschap dat Amerika overal inzetbaar is en bovendien verder en langer kan vliegen met drones. Ook in de Pacific, waar Amerika steeds meer militaire focus legt door de groeiende macht van China.

Om de technologische superioriteit nog meer kracht bij te zetten stuurt Amerika dinsdag voor de derde maal een onbemand voertuig naar de ruimte. De vorige vlucht duurde een luttele 240 dagen. Missie? Classified.

Zee: X47B
Waar Lockheed Martin met man en macht werkt aan de marineversie van de bemande Joint Strike Fighter, gaat de Amerikaanse Luchtmacht met de X47B weer net een stapje verder. De futuristische en (belangrijk) ook daadwerkelijk vliegende drone werd kortgeleden al getest vanaf een verkorte startbaan om te kijken of het mogelijk van een vliegdekschip kon opstijgen. En ziedaar: in dezelfde week werd een demomodel van de aanvalsdrone op de USS Truman gehesen. Op negen december zette het vliegtuig een nieuwe stap in de militaire geschiedenis: het maakte een rondje en een pirouette op de startbaan van een vliegdekschip, op enkele meters afstand begeleid door een operator met een joystick. Opvallend aan de X-37B is dat het verder en langer kan vliegen van de F-35, de Joint Strike Fighter, en meer bommenlast met zich meetorst.

China’s vliegdekschip: spierballentaal over en weer
De demonstratie aan boord van de USS Truman komt twee weken nadat China voor het eerst een bemand vliegtuig van een varend vliegdekschip liet vliegen. De Amerikanen doen dat al meer dan zeventig jaar, maar deze demonstratie zet de machtsverhoudingen in de Pacific verder onder druk. De Liaoning, een van oorsprong Russisch schip, werd in het afgelopen decennium omgebouwd tot een nieuwe aanvulling van de Chinese Marine en Luchtmacht. In een verklaring liet het Chinese ministerie van Defensie weten met dit vliegdekschip  de soevereiniteit en veiligheid van de Chinese zaak te willen verdedigen.

Space: X37

De mysterieuze X-37B na landing. Foto: US Air Force

Who control the skies, controls the war. Het adagium gaat niet geheel meer op voor de hedendaagse guerillastrijd in Afghanistan, maar geopolitiek valt er nog wel winst te behalen in de ruimte. Waar de Amerikanen kortgeleden afscheid namen van het paradepaardje van de NASA vliegt er sinds twee jaar een compleet nieuw en mysterieus onbemand vliegtuig cq ruimteschip in de ruimte. De X37. Wat het ding doet? Niemand weet het. Behalve dat het meer dan 270 (!) dagen lang ‘iets’ experimenteels heeft gedaan met een lading in z’n cargobay. Elf december werd het door de Amerikanen voor de derde keer naar outer space gestuurd. Op weg naar een nieuwe missie. Wat het daar doet? We mogen gissen. Satellieten hacken, op verzoek foto’s maken of wellicht echt experimenteren met een lading in de cargobay: zelfs Amerikaanse defensiespecialisten hebben geen flauw benul.

Test met de X47B vanaf een verkorte startbaan (let op blije militair naast startbaan na opstijgen)

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter