Verdere escalatie na ambassadebesluit Trump

De spanningen tussen de Palestijnen en Israël dreigen steeds verder te escaleren, nu het Israëlische leger luchtbombardementen heeft uitgevoerd op doelen in de Gazastrook. De aanvallen komen na eerdere beschietingen met raketten uit de Gazastrook. Sinds de Amerikaanse president Trump heeft aangekondigd zijn ambassade naar Jeruzalem te willen verplaatsen, zijn de verhoudingen tussen Israël en de Palestijnen snel verslechterd.

Sinds de mededeling van Trump, die daarmee Jeruzalem officieel erkent als de hoofdstad van Israël, demonstreren Palestijnen. Israëlische ordetroepen moeten hardhandig ingrijpen. De Binnenlandse Veiligheidsdienst Shin Bet waarschuwde donderdag al voor een verdere verslechtering van de veiligheidssituatie.

Raketten uit Gazastrook
Sindsdien zijn er enkele raketten vanuit de Gazastrook richting Israël afgevuurd. Vrijdag onderschepte het raketverdedigingssysteem Iron Dome een aantal projectielen van Hamas, waarop het Israëlische leger hard ingreep en een trainingscentrum van Hamas bombardeerde.

Diplomatiek gezien zet de beslissing van Trump om de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen het vredesproces in de koelkast. De Palestijnse onderhandelaar Erekat liet vrijdag weten niet meer met de Verenigde Staten te willen praten tot Trump het besluit weer terugdraait.

Trump heeft successen nodig
Maar het is er Trump alles aan gelegen om zich te blijven houden aan de voorgenomen verhuizing. Nu de president steeds meer onder het vergrootglas komt te liggen van Mueller in het onderzoek naar Russische invloed op de Amerikaanse verkiezingen, heeft Trump successen nodig. En dus grijpt hij naar één van zijn verkiezingsbeloftes.

– Verhaal loopt door na de video –

Dat Trump nu ook daadwerkelijk kiest voor de verhuizing is een opmerkelijke stap, omdat Trump anderhalve maand geleden nog een heel ander verhaal ophield. Toen vertelde Trump dat zijn gedroomde verhuizing nog niet kon doorgaan, omdat hij vrede in het Midden Oosten een kans wil geven.

De fysieke verhuizing van de ambassade naar Jeruzalem zal naar verwachting jaren duren. Vrij waarschijnlijk omdat de ambassades van de Verenigde Staten in het Midden Oosten vooral forten zijn met bunkers, waarvan zowel de voorbereiding als de aanleg aanzienlijke tijd inneemt. Tot die tijd ligt het vredesproces in de handen van de Palestijnen en wellicht ook een beetje in de politieke houdbaarheid van de huidige Amerikaanse president.

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter