Verhofstadt: EU moet luchtdoelraketten leveren aan rebellen Syrië

AMRAAM-luchtdoelraket

‘Als we geen luchtdoelraketten leveren aan het Vrije Syrische Leger (FSA), laten we Assad z’n gang gaan met het uitmoorden van de bevolking. De EU moet een eind maken aan deze strategische vergissing.’ aldus de Belgische politicus en voorman van de liberalen in het Europees Parlement Guy Verhofstadt. De EU moet zich wat hem betreft hard maken voor wapenleveranties aan de Syrische rebellen.

Luchtdoelraketten om burgers te beschermen

Verhofstadt doet de oproep op de site van de Europese Liberale fractie: ‘We moeten ophouden het FSA te negeren. Door niets te doen maken we het probleem dat we vrezen, dat van de jihadi’s alleen maar groter.’ Het artikel gaat ook in op de wapenleveranties van Rusland en Iran aan Syrië, terwijl de rebellen nauwelijks bewapend zouden zijn. [pullquote]’Het minst dat de FSA vraagt is luchtdoelraketten om de burgerbevolking te beschermen tegen de willekeurige bombardementen die dag en nacht plaatsvinden'[/pullquote] ‘Het minst dat de FSA vraagt is luchtdoelraketten om de burgerbevolking te beschermen tegen de willekeurige bombardementen die dag en nacht plaatsvinden’ aldus het artikel.

‘Europese Commissie weet wat moet gebeuren’

De Belgische liberaal reageert op een oproep van Frankrijk en Engeland om het wapenembargo voor Syrië deels op te heffen. Wat Verhofstadt betreft zijn de FSA en de aan al-Qaeda gelieerde Jabhat Al Nusra twee verschillende structuren en betekent het negeren van de FSA de versterking van Jabhat al Nusra. ‘Het is erg cynisch dat een enorme tragedie zich onder onze ogen afspeelt en we niets doen. De Europese commissie weet precies wat moet gebeuren. Het is tijd om de comfortabele bureaucratische benadering te laten varen en met grote urgentie meer ‘onorthodoxe middelen’ in te zetten, als we niet duizenden kinderen willen zien omkomen van honger en kou. (..) De EU moet meer pro-actief worden als haar humanitaire beleid geloofwaardig wil blijven’ aldus Verhofstadt. 

Timmermans: onorthodoxe methodes

Ook refereerde Verhofstadt aan opmerkingen van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Timmermans die in de Tweede Kamer sprak over ‘onorthodoxe methodes om hulp Syrië in te krijgen’. Verhofstadt is de eerste invloedrijke Europarlementariër die pleit voor directe wapenleveranties aan de Syrische rebellen.

You may also like

0 comments

Leave a Reply

By 

Sign In

Reset Your Password

Email Newsletter